latinica  ћирилица
28/12/2015 |  13:15 | Аутор: СРНА

Јевтић: Поражавајући подаци о броју протјераних Срба

Министар за заједнице и повратак у привременој влади Косова Далибор Јевтић изјавио је да су поражавајући подаци о броју протјераних Срба са Косова и Метохије који су се вратили у протеклих 16 година на своја огњишта.
Косово и Метохија - Фото: РТС
Косово и МетохијаФото: РТС

"Од око 250.000 расељених и прогнаних у протеклих 16 година вратило се око 21.000 Срба, Рома, Турака, Ашкалија, Бошњака и Црногораца", рекао је Јевтић на завршној годишњој конференцији за новинаре, наводећи да се у протеклој години вратило свега 704 особа или око 200 породица.

У протеклој години изграђене су 134 повратничке куће на територији самопроглашеног Косова јужно од Ибра и 36 на подручју четири општине на сјеверу покрајине.

Према званичним подацима, у овој години вратило се 340 Срба, седам Бошњака, 214 Египћана, три Црногорца И 117 Рома.

Јевтић каже да су ови подаци потврда да је косовско друштво у цјелини доживјело пораз и да све косовске институције у наредном период морају преузети одговорност и укључити се пуним капацитетом у процес повратка.

"Највећи одговорност сносе Албанци који морају прихватити право расељених Срба и других лица која су расељена с Космета да се врате на своја огњишта", истакао је Јевтић.

Он је навео да се албанска заједница и даље противи повратку око 400 Срба у Ђаковицу и око 200 у Муштиште у општини Сува Река.

За наредну годину Јевтић је најавио почетак спровођења пројекта "Сунчана долина" у општини Звечан, чијом ће реализацијом бити створени услови за повратак и потпуно збрињавање око 20.000 расељених Срба.

Он је позвао све надлежне институције и одговорне за процес повратка да обједине снаге и средства, јер се без заједничког дјеловања и наступа процес организованог повратка прогнаних и расељених не може догодити.