latinica  ћирилица
01/01/2016 |  15:43 ⇒ 20:54 | Аутор: СРНА

Савчић: Сачинити стратегију одбране од оптужница Тужилаштва БиХ

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је одлука Тужилаштва БиХ о подизању оптужнице против Милана Нинковића, Борислава Паравца, Андрије Бјелошевића и Милана Савића неприхватљива јер представља "класичну конструкцију фамозног удруженог злочиначког подухвата и одговорности читаве нације и свих нивоа власти Српске".
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

"Ово је можда посљедњи тренутак да се у Републици Српској сједне и сачини стратегија одбране од оптужница Тужилаштва у БиХ када је ријеч о ратним злочинима, да се тачно увиди гдје се догодио ратни злочин, ко га је починио и да тај за њега одговара", рекао је Савчић.

На овај начин, додао је он, правосуђе БиХ жели да процесуира све нивое одговорности и одлучивања у Републици Српској од општина, кризних штабова у општинама и руководилаца цивилне власти до полиције и Војске Републике Српске.

Савчић је указао на велику опасност од такве намјере Суда и Тужилаштва БиХ.

"Ако нам правда и истина из протеклог рата буде почивала на судским пресудама, онда се нашим покољењима тешко пише јер ће на крају највећи проблем бити оно што остане у пресудама", упозорио је Савчић.

На питање да ли Република Српска има снаге да се одупре оваквим поступцима Тужилаштва и Суда БиХ, Савчић је рекао да је апсолутно увјерен да има, али да је потребно пронаћи начин да се оспоре овакве оптужнице које су потпуно идентичне.

Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу против Милана Нинковића, Борислава Паравца, Андрије Бјелошевића и Милана Савића за ратне злочине почињене на подручју Добоја и Теслића.

Нинковић је био члан Кризног штаба Српске општине Добој, Паравац предсједник Кризног штаба Српске општине Добој, Бјелошевић начелник Центра станице безбједности Добој и члан Кризног штаба, а Савић замјеник начелника ЦСБ-а.