latinica  ћирилица
05/01/2016 |  07:45 ⇒ 06/01/2016 | 07:46 | Аутор: РТРС

Парастос за Србе убијене у Кравици (ВИДЕО)

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца служен је парастос за 158 настрадалих Срба из овог мјеста и сусједних заселака, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић, 7. јануара 1993. године.
Положени вијенци за убијене у Кравици - Фото: СРНА
Положени вијенци за убијене у КравициФото: СРНА

Прислужене су свијеће за покој душа настрадалих, а присутне делегације положиле су цвијеће код централног споменика у Кравици подигнутог за 3.267 Срба из регије Бирач који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Цвијеће су положиле делегације Народне скупштине, Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Савеза логораша Српске, те општина и борачких организација Сребренице, Братунца, Милића и Зворника.

Предсједник Борачке организације Братунца Небојша Лукић рекао је да је служен парастос и одата пошта настрадалим Србима које су убиле комшије Бошњаци код њихових кућа само зато што су Срби.

"Стравични злочин починили су на Божић и тиме показали какав је њихов однос према онима који славе друге празнике од њихових", оцијенио је Лукић.

Он је истакао да је огорчен на лицемјерност Тужилаштва и Суда БиХ који игноришу српске жртве и ни за један од бројних злочина над Србима у средњем Подрињу нико још није одговарао.

Анђа Ђокановић, која је изгубила супруга у Кравици прије 23 године, каже да породицама српских жртава ништа не значи привођење осумњичених за злочине над Србима и пуштање да се бране са слободе, након чега се на њих заборави.

"Изгубили смо повјерење у рад правосуђа БиХ. Очекујемо пресуде за злочине над нашим члановима породица од којих је већина убијена у својим домовима и били су цивили. Доста је игре са нашим стрпљењем. Такво правосуђе нам не треба и треба га укинути, а злочинце ће стићи Божија казна", каже Ђокановићева.

Кравица-парастос (Фото: РТРС)

Настављајући етничко чишћење и уништавање српских села, муслиманске снаге из Сребренице, упале су на Божић, 1993. године, у Кравицу, гдје су убиле 49. Седам их је нестало од којих пет није пронађено ни након 23 године. Истовремено, село је опљачкано и запаљено је 688 српских кућа.

О злодјелима Насера Орића и сребреничких муслимана говоре многобројни докази, фотографије, свједочења Ибрана Мустафића, Хакије Мехољића и других. Годинама су искази прикупљани али нису били довољни да тужилаштво процесуира злочине.

Пресудом Жалбеног вијећа –Хашки трибунал ослободио је 3. јула 2008. године Насесра Орића за ратне злочине починјене током рата у Кравици и околини Сребренице.

У нападу сребреничких муслиманских снага на Кравицу учествовао је, према свједочењу преживјелих мјештана, велики број Бошњака који данас слободно шетају улицама Сребренице.

Од почетка рата па све до половине 1995. године муслиманске снаге из Сребренице непрестано су упадале у српска села убијајући све што стигну, пљачкајући и палећи српску имовину, а заробљене су мучили, масакрирали, одсијецали им главе и показивали у Сребреници.

Кравица је, осим на Божић, нападана више пута . У посљедњем рату, из овог мјеста протјерано је више од 1.000 мјештана.

Кравица (Фото: РТРС)