latinica  ћирилица
06/01/2016 |  11:03 ⇒ 14:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Албанци испред цркве у Ђаковици, полиција штити прилазе

Око 50 расељених Срба из Ђаковице дошло је јутрос организовано на Косово и Метохију са намјером да у манастиру Успења пресвете Богородице у том граду донесу бадњак који су јутрос посјекли на сјеверу Косова.
Ђаковица (архив) - Фото: pressonline.rs
Ђаковица (архив)Фото: pressonline.rs

Расељени Срби из Ђаковице присуствују у манастиру Високи Дечани служби након чега би требало да посјете родни град из којег су протјерани 1999. године.

Предсједник Удружења Ђаковчана Ђокица Станојевић изјавио је да је још неизвјесно да ли ће успјети да обиђу цркву која се налази у Српској улици у Ђаковици због најављеног протеста тамошњих Албанаца који се противе повратку Срба у град.

Станојевић је додао да ће понашање Албанаца и реакција полиције показати да ли је Ђаковица и даље "забрањени град за Србе" истаквши да је намјера расељених да обиљеже велики хришћански празник у свом родном граду без намјере да било кога провоцирају.

Аутобус са расељеним Србима из Ђаковице је до Дечана дошао у пратњи Косовске полиције, а са расљенима је и предсједник Српске листе Славко Симић.

Расељени Срби из тог града већ двије године не могу да обиђу манастир и обиљеже Божић, јер се томе противе поједини локални Албанци који су и прошле и претпрошле године каменовали аутобусе са расељеним Србима.

У Ђаковици је некада било око 12.000 Срба, а данас су преостале само четири српске монахиње.