latinica  ћирилица
06/01/2016 |  12:29 | Аутор: СРНА

Либерман честитао предсједнику Српске Дан Републике

Предсједавајући партије "Израел наш дом" Авигдор Либерман упутио је честитку предсједнику Републике Српске Милораду Додику поводом 9. јануара - Дана Републике Српске.

- Република Српска успостављена је у изузетно сложеним условима и временима. Дан Републике данас изражава и дух толеранције и солидарности народа Српске, укључујући и нашу браћу у јеврејским општинама у Бањалуци и Добоју - истиче Либерман, који је и посланик Кнесета и предсједавајући парламентарне групе пријатељства са Србијом.

Либерман жели Српској даљи успјех у суочавању са бројним изазовима који стоје пред њом, привредним и социјалним, те да доприноси властитој афирмацији и напретку цијеле БиХ.

У честитки, коју је Срни прослиједио Либерманов стручни сарадник Александар Николић, истиче са да је ово и прилика да се изрази респект према потомцима Петра Кочића, као и херојских бораца против нацизма и фашизма у Другом свјетском рату.

Либерман наглашава да је ово и час за одлучно одбијање покушаја ревизије историје.

Либерманов стручни сарадник Александар Николић наводи да су релевантни фактори у Израелу свјесни да је Српска исконски и јединствен израз воље српског народа у БиХ, као и низа наметнутих одлука и прегласавања који су у годинама послије Дејтонског споразума урушавали њене надлежности.

Он каже да се то односи и на питање симбола, као посљедице одлуке о конститутивности народа и на нивоу ентитета.

- Нажалост, један од ријетких фактора на међународној сцени који је спреман да пружи отворену подршку у осјетљивим тренуцима изазваним примјеном двоструких аршина је претходни министар иностраних послова Државе Израел Авигдор Либерман, одлични познавалац прилика на Балкану. Либерман је и поштовалац књижевног рада Иве Андрића и љубитељ дјела Емира Кустурице - додао је Николић.

Израел, који деценијама предњачи у трпљењу штете од једностраних приступа већине међународних организација и медија, како наводи Николић, има капацитет да разумије овакве констелације.