latinica  ћирилица
09/01/2016 |  11:10 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Дан Републике обиљежава се широм Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Дан и Крска слава Републике Српске обиљежава се разним манифестацијама широм Српске.
9. јануар - Дан Републике -
9. јануар - Дан Републике

Поводом крсне славе Светог архиђакона Стефана и Дана Републике Српске у Мркоњић Граду су потпредсједница Народне скупштине Жељка Стојчић, делагација општине и Општинске борачке организације, положили вијенце на централни споменик погинулим борцима у Отаџбинско одбрембеном рату.

Полагање вијенаца на спомен-обиљежју у Мркоњић Граду

Центрано спомен- обиљежје налази се на Тргу српске војске испред Културног центра "Петар Кочић" и свједочи о великом доприносу бораца с подручја мркоњићке општине стварању Републике Српске.

Дан Српске обиљежава се и у Источном Сарајеву. У парку "Гаврила Принципа" вечерас ће бити одржан концерт Мирослава Илића, који ће наша Телевизија директно преносити. Улице су свечано украшене, а заставе Српске вијоре се и са прозора бројних станова.

Иако вријеме није идеално, Дан Републике у Херцеговини протиче у свечарској атмосфери. Српским тробојкама окићени су балкони, кровови, аутомобили а улице Требиња данас су у бојама заставе Републике Српске.

Обиљежавање празника почело је јуче дијељењем промотивног материјала на градским улицама и граничним прелазима.
За вечерас је планиран и велики ватромет у организацији градске борачке организације, у току дана свечани пријем у градској управи.

Слична атмосфера је и у осталим мјестима у источној Херцеговини, у част великог празника, Дана Републике Српске. 

Ипак не протиче све без инцидената. Сазнајемо да је на Зупцима код Требиња насилно оборен стуб на којем је јуче истакнута српска застава, а сама застава уклоњена. Починиоци су засада непознати. 

Табла у мјесту Зупци (фото: РТРС)

Као и широм Републике Српске, поткозарске општине и град Приједор окићени су заставама, у Козарској Дубици вечерас ће бити одржан концерт, поводом прославе Дана Републике. Ријеч је о концерту Дејана Петровића и Биг бенд оркестра, којем ће предходити наступ Етно групе Моштаница. Организатори су потврдили да је све спремно те позвали све грађане Поткозарја да уз звуке прве трубе Гуче, кувано вино и спектакуларни ватромет, прославе Дан Републике Српске. Манифестација почиње у 21 час на тргу у Козарској Дубици. 

Приједор обиљежава Дан Републике Српске

С обзиром на то да су већина општина приједорске регије пограничне општине, значај војске у протеклом одбрамбено- отаџбинском рату али и данас институција, је неизмјеран. 

На Дан Републике Српске и Крсну славу Светог архиђакона Стефана служен је парастос погинулим борцима у Цркви романијска Лазарица и прислужене свијеће на војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

Обиљежавање Дана Републике у Градишци

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Градишци је данас обиљежен Дан Републике Српске и годишњица откривања и освештења централног спомен-обиљежја погинулим борцима са подручја ове општине.

Удружење "Ветерани Републике Српске" из Петрова организовали су колону моторних возила која је била окићена заставама Републике Српске и Србије, које су провезли путем од Карановца до манастира Озрен.

У Дервенти је поводом Дана Републике Српске - Светог ахриђакона Стефана испред Централног спомен-обиљежја служен парастос за 608 погинулих бораца Војске Републике Српске, положени вијенци и прислужене свијеће.

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на централни споменик и у спомен-соби погинулим борцима и цивилима у посљедњем отаџбинском рату, у Модричи је данас обиљежен Дан Републике Српске и крсна слава - Свети архиђакон и првомученик Стефан. Након парастоса у храму Успења Пресвете Богородице, на централно спомен-обиљежје вијенце су положили представници општине, организација и удружења проистеклих из посљедњег и претходних одбрамбених ратова и представници бројних установа и привредних предузећа из Модриче.

Бројни грађани на својим објектима истакли су заставе Српске.