latinica  ћирилица
10/01/2016 |  17:05 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

"Сребренички круг": У Сребреници прво погинула истина, а онда Бошњаци и Срби (ВИДЕО)

У Сребреници је прво погинула истина, а онда Бошњаци и Срби. Случај Сребреница, једна је од највећих манипулација истином, истакао је Драган Вујичић, аутор књиге „Сребренички круг“, на данашњој промоцији у Бањалуци.
Промоција књиге "Сребренички круг " - Фото: СРНА
Промоција књиге "Сребренички круг "Фото: СРНА

Управо ће питање Сребренице послужити онима који за план имају рушење Републике Српске, па је због тога важно да се прије него до тога дође, изнесе истина о овим дешавањима, нагласио је предсједник „Историјског пројекта Сребреница“, Стефан Каргановић, који је и издавач књиге. 

Америчка државна секретарка Мадлен Олбрајт у Генералној скупштини УН, 10. августа 1995. године тврдила је да су шпијунски сателити забиљежили седам до осам хиљада убијених, а тек 2007. године је признато да ти снимци не постоје.
У квалификацијама дешавања у Сребреници, ријеч је, каже аутор књиге "Сребренички круг", о манипулацији бројкама, али и истином и судбинама страдалих.

- Треба рећи да Хашки трибунал, као релевантне податке има цифру од 3.568 посмртних остатака ископаних у масовним гробницама, а од тог броја ексхумираних за 442 је доказано да су стрељани, на шта указују показатељи да су им биле везане руке. Од укупног броја 505 је погинуло од метка, међутим не може се говорити о стрељању, а за огроман број није се могао утврдити начин смрти, рекао је Вујичић.

Спорно је наводи и то да је према подацима до којих је дошао, одллука о изградњи меморијаног центра у Поточарима донесена без знања Срба и Бошњака 2003. године, а донио ју је тадашњи високи представник у БиХ Волфганг Петрич.

- Сребреница представља класичан примјер такозване фалш флег операције из које је настала доктрина "права на превенцију", на основу које су широм свијета вођене војне операције и вршена бомбардовања како се сребренички злочин не би поновио, додао је Вујичић.

Управо ће питање Сребренице послужити онима који за план имају рушење Републике Српске, наглашава предсједник „Историјског пројекта Сребреница“ Стефан Каргановић. Наводи и да је Сребреница кориштена за, како наводи, "морално самоубиство Републике Српске", подсјетивши да је Влади 2003. и 2004. године испостављен налог да самоиницијативно призна геноцид у Сребреници.

- Сребреница има јасно одређену улогу у спровођењу тог програма. Кооперативнм сарадницима у самоуништењу Републике Српске, петој колони чији је задатак да изведе преврат у интересу страних ментора уграби власт, истакао је Каргановић.

Експерт за безбједност, Предраг Ћеранић, упозорио је на радикализацију бошњачке омладине у БиХ путем интернета, али и јавних наступа и предавања, у којима се увијек помиње и Сребреница у контексту непријатељског таргетирања Срба. Ћеранић је навео да поред тога Република Српска треба д се чува, како наводи, удара изнутра такозваних "обојених револуција", или хибридног рата.

- Такозвани хибридни рат увијек доведе до оружаног сукоба . Ви сада више немате као некада камповање испред институција у шторима и пиштаљке, као некада, већ одмах позивају на сукоб, рекао је Ћеранић.

Данашњој промоцији књиге „Сребренички круг“ присуствовао је и чешки режисер Вацлац Дворжак, који је најавио снимање документарног филма, ради разоткривања истине о Сребреници.

- Трудимо се да људима у Чешкој и Словачкој објаснимо шта се овдје догодило, а шта је пропаганда, што се дугује српском народу који је жртва пропаганде и рата, рекао је Дворжак.

Дворжак је навео како филм о Сребреници који припрема неће бити просрпска пропаганда, већ објективан и да ће бити смјештен у геостратешки контекст разбијања бивше Југославије. Дворжак је и аутор документарног филма „Отето Косово“.