latinica  ћирилица
10/01/2016 |  19:09 | Аутор: СРНА

Приштина: Оскрнављен Храм Христа Спаса

Непозната лица оскрнавила су Храм Христа Спаса у Приштини током протеста у организацији опозиције у том граду, речено је у косовској полицији у Грачаници.
Срамно скрвнављење храма у Приштини -
Срамно скрвнављење храма у Приштини

Према полицијским информацијама, непозната лица јуче су, наочиглед великог броја присустних и полиције која је обезбјеђивала стамбене објекте у близини Храма, ушла у незаштићени црквени објекат и у њему уринирала.

Замјеник премијера самоопрокламованог Косова и један од лидера Српске листе Бранимир Стојановић затражио је од надлежних институција да предузму хитне мјере ради потпуне заштите Храма Христа Спаса.

"То је срамно и нецивилизовано понашање које мора бити санкционисано", навео је у писаној изјави Стојановић.

Према његовим ријечима, "уринирати у светињи је срамно, нецивилизовано, вандалско понашање".

"То потврђује да се српске светиње на Косову стално скрнаве, али посебно овај храм који некоме много смета. Неопходно је да се око храма подигне ограда што је пре могуће и да се починиоци оваквих срамних и нецивилизованих дела спрече у својим даљим нападима на Храм", нагласио је Стојановић.

Он је упозорио да је срамно што је полиција мирно посматрала демонстранте док су улазили у храм и вршили нужду и затражио од министра унутрашњих послова Косова да предузме одговарајуће казнене мјере против полицијских службеника који су својим нечињењем омугућили несметано вршење кривичних дјела.

Храм Христа Спаса у више наврата је скрнављен, а током прошле године власт у Приштини иницирала је уклањање ове српске светиње или његову пренамјену.