latinica  ћирилица
11/01/2016 |  07:49 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Додик: Одлука о референдуму биће објављена када дође вријеме

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су створени сви формални услови за објављивање одлуке Народне скупштине о спровођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ у "Службеном гласнику Републике Српске" и да ће она бити објављена када за то дође вријеме.
Милорад Додик - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ДодикФото: ТАНЈУГ

"Она ће бити објављена, грађани имају повјерење у ово што радимо и ми ћемо изабрати тренутак који је важан из низа разлога", рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Он је додао да је важно што је референдум подржала Руска Федерација, али да то треба објаснити и на неким другим мјестима.

"Ми одлучујемо само да суд не може да ради мимо Устава и Дејтонског мировног споразума. Нисмо против Суда и Тужилаштва БиХ који се баве питањима за која је надлежна БиХ, а не питањима из надлежности ентитета", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, високи представник у БиХ Валентин Инцко у Савјету безбједности УН штитио је незаконитости високих представника.

"Вјерујемо да ћемо успјети да ово објаснимо некима, али и ако не успијемо у томе, ми ћемо на референдум ићи без обзира на пријетње мени лично", рекао је Додик.

Одговарајући на питање о ставу званичног Београда о референдуму, Додик је рекао да је премијер Србије Александар Вучић рекао да мисли да за то није тренутак и да о томе још једном размисли.

Додик је упозорио на драматичне подјеле између власти и опозиције у Републици Српској у вези са политичким обрачуном са Судом и Тужилаштвом БиХ.

"Дан послије не постоји, постоји дан одлуке. Ако на референдуму народ каже да то не подржава, онда је јасно да је то одлучено, али они који не желе да спроведу народне одлуке, нису хтјели да буду дио већине за референдум", рекао је Додик.

Он је подсјетио на учестала хапшења Срба за ратне злочине, као и на најаве нових хапшења 400 људи у Републици Српској, при чему је, како је рекао, опозиција у Републици Српској против обрачуна са оваквим радом Суда и Тужилаштва БиХ.

"За такве одлуке је потребно политичко јединство, а могли смо бити јединствени о томе", рекао је Додик.