latinica  ћирилица
14/01/2016 |  18:52 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Игор Црнадак: БиХ нема проблема с тероризмом (ВИДЕО)

Министар спољних послова БиХ, Игор Црнадак гостујући на Би-Би-Сију у емисији „Хардток“ изјавио је да тероризам у БиХ и није толико велики проблем.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Чини се да Црнатку није ни спорна чињеница да у Ошвама у ФБиХ постоје кампови за обуку исламских терориста јер он каже да је то село под контролом безбједносних агенција.

Британска штампа као и бројни европски званичници у континуитету указују да је БиХ постала извозник тероризма - зато су овакве изјаве министра Црнатка политички неодговорне и неозбиљне, поручују безбједносни стручњаци. 

Док цијели свијет упозорава да се у БиХ обучавају исламски екстремисти и џихадисти, да је БиХ једна од водећих земаља „извозника тероризма“ -министар спољних послова БиХ Игор Црнадак за БиБиСи - тврди другачије. Каже да је БиХ прва земља у региону која је донијела нови закон о страним борцима и да се тиме знатно смањио број екстремиста.

ВОДИТЕЉ: "Како уопште можете дозволити да у БиХ, у Ошвама, постоје кампови заобуку терориста, џихадиста?"

ЦРНАДАК: „Села гдје су њихови активисти за обуку исламских терориста под јаким су надзором наших агенција. Наше агенције блиско сарађују са сличним агенцијама у Европи, Америци и не мислим да ми толеришимо њихово постојање јер смо урадили доста на борби против тероризма".

Са оваквим констатацијама не слажу се безбједносни стручњаци. Кажу, задњих 20 година тероризам у БиХ не мирује. У терористичким нападима од Мостара, Бугојна, напада на америчу амбасаду у Сарајеву, Зворника и задњег у Рајловцу смртни исходи скоро увијек су били извјесни али не и идентификовање и хапшење налогодаваца. Горња Маоча и Ошве су већ одавно познати кампови за обуку џихадиста.

"Коначно и званичне оцјене агенција које су у БиХ и званично надлежне агенције за превенцију сузбијања тероризма увијек су у константом могућем стању повећане мобилности од могућег напада и слично. Мислим да те изјаве штете нивоу безбједности у БиХ", каже стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

Да ли је ријеч о елементарном непознавању политичког система или о свјесној замијени теза, осима на питању о тероризму, Црнадак је изненадио и тврдњом да је Савјет министара - Влада БиХ.

„Нова Влада, Савјет министара БиХ, већ су произвели одређене резултате. Имамо пуни консензус по питању европских интеграција, као и о томе шта треба радити", рекао је Црнадак.

Оваква изјава представља националну издају и кршење Устава БиХ јер Савјет министара је само помоћни орган Предсједништву БиХ, каже предсједник Српске Милорад Додик. Према Додиковим ријечима, ако један недорасли српски министар Савјет министара назове владом, онда су Република Српска и њен народ у великом проблему.

"Онда је Дејтонски споразум готово у безизлазној ситуацији, јер БиХ није ни предвиђена да има владу нити је предвиђена да на унутрашњем плану буде држава“, изјавио је данас Додик.

Додик је рекао да је Српска имала највеће проблеме када је Црнадак био замјеник министра одбране, јер су тада пренесена највеће надлежности у вези са питањем војске.

Рекао је да је на сцени борба за политичко питање и статус Републике Српске, те да је ријеч о превари опозиције у којој она напада власт у Српској и по Бриселу шири лажи.