latinica  ћирилица
15/01/2016 |  15:16 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Пораст наталитета у Зворнику-рођено 103 бебе више него у 2014. (ВИДЕО)

Зворник је након демографски лоше 2014-те године, у којој је 116 људи више умрло него што је рођено, у 2015-ој остварио значајан помак. Према статистичким подацима градске Матичне службе, у прошлој години рођено је 447 беба, односно 103 више него 2014.
Породица Петровић из Зворника - Фото: РТРС
Породица Петровић из ЗворникаФото: РТРС

Од 447 беба, 352 рођене су у зворничком, а 95 у регионалним породилиштима. Крајем прошле године породица Петровић добила је близанце, пето и шесто дијете - Јакова и Милицу.

"Бог нас је погледао па имамо, хвала Богу, шестеро дјеце. Нисмо материјално пребогати, али имамо довољно за све нас. Не оскудјевамо елементарним стварима, живимо сасвим нормално. Битно је да нам љубави не недостаје, да се сви међусобно слажемо", каже отац Маринко Петровић.

На подручју Зворника регистровано је 148 породица са четворо и више дјеце. Тај број је сигурно и већи, а већа би требало да буде и брига о њима, истичу из ресорног удружења.

Драгана Ћуповић, предсједница Удружења родитеља са четворо и више дјеце из Зворника истиче да рађањем првог, другог, трећег и четвртог дјетета родитељи добијају помоћ.

"Ја се надам да ће у 2016. да буде више врста помоћи, да се дјеци обезбиједи бесплатно лијечење и школовање", каже Ћуповић. 

У локалној управи кажу да воде одговорну пронаталитетну политику. Обезбијеђени су и бољи услови у зворничком породилишту које је реконструисано.

"Ми наравно нисмо задовољни и не би било добро да смо задовољни постојећим стањем. Морамо увијек гледати напријед, да нам увијек буде боље, али Зворник је једна жива средина", истиче начелник општине Зоран Стевановић.

Зворник је демографску 2015. завршио са знатно бољом наталитетном сликом, али и негативним природним прираштајем јер је умрло 462 људи.