latinica  ћирилица
19/01/2016 |  17:20 | Аутор: СРНА

Ђурић: Београд не прихвата ревизију оног што је договорено у Бриселу

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Београд неће прихватити ревизију ни мијењање споразума који су договорени у Бриселу 25. августа прошле године.
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

- Из Брисела смо послали јасну поруку међународној заједници и представницима Албанаца да желимо да се споразуми спроводе у цјелости, да очекујемо да дијелови споразума који су за српску страну важни буду спроведени до краја, као и да нећемо прихватити ревизију ни поновно мијењање онога што је договорено у Бриселу 25. августа - рекао је Ђурић новинарима у Бриселу.

Одговарајући на питање да ли то значи да одлуке косовског Уставног суда у вези са Заједницом српских општина не могу битно утицати на договорено, Ђурић је рекао да Београд није водио преговоре са правосудном институцијом, већ са политичким представницима.

Он је додао да међународна заједница и ЕУ подржавају напоре и настојања Београда да дође до спровођења и оних дијелова споразума који су за Србију веома важни.

- Што се тиче непоштовања споразума и ноншалантног односа према интересима стабилности у региону, морате да питате другу страну - рекао је Ђурић и додао да су представници Београда спремни да буду у Бриселу /27. јануара / и разговарају ако то доноси добро народу и регионалној стабилности.

Ђурић, који у Бриселу предводи српску делегацију у разговорима на експертском нивоу Београда и Приштине, рекао је да су данас и сутра на столу теме успостављања ЗСО, спровођења споразума о заједници, као и теме важне за живот грађана - универзитетске дипломе, слобода кретања и друго.