latinica  ћирилица
25/01/2016 |  16:05 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

На идућој сједници НСРС о одлуци о референдуму

Предсједник Републике Српске Милорад Додик вјерује да ће на сљедећој сједници Народне скупштине Републике Српске бити разматрана одлука о расписивању референдума у вези са одлуком Уставног суда БиХ о Закону о празницима Српске.
Додик са бившим предсједницима НСРС - Фото: РТРС
Додик са бившим предсједницима НСРСФото: РТРС

Додик је поручио да је интервенционизам странаца и бављење унутрашњим питањем БиХ "превршило сваку мјеру" и да одбија сваку врсту пријетње.

Додик је у Бањалуци након састанка са предсједником НСРС Недељком Чубриловићем и бившим предсједницима парламента Момчилом Крајишником, Драганом Калинићем, Петром Ђокићем, Душаном Стојичићем и Игором Радојичићем, нагласио да ће Српска и српски народ афирмисати своја права на референдум, те да ће бити спроведени референдуми о различитим питањима у континуитету, без обзира да ли се то некоме свиђа или не.

Додик је нагласио да ће Република Српска и српски народ афирмисати своја права на референдум, те да ће бити спровођени референдуми о различитим питањима у континуитету, без обзира да ли се то некоме свиђа или не.

- Почећемо ове године - поручио је Додик и навео да ће и питање статуса Републике Српске једног дана бити ријешено референдумом.

Он је рекао да Српска не жели да мијења Устав БиХ, али жели да буде донесен закон о Уставном суду БиХ.

- Закон је требало да буде донесен прије 15 година, али није било консензуса. Желимо да избацимо странце, јер су штеточине које урушавају демократска и цивилизацијска достигнућа, а највише БиХ - нагласио је Додик.

Он сматра да је поражавајуће то што је Уставни суд БиХ одлуку доставио Републици Српској на латиници и на хрватском језику, те да је то урушавање права и равноправности српског народа.

Додик је поновио да у Српској постоји консензус у вези са спровођењем референдума, што је дио заједничке изјаве коју су потписали представници власти и опозиције у Републици Срспкој.

Према његовим ријечима, референдум као инструмент демократског одлучивања и цивилизацијских тековина не може бити ускраћен ниједном политичком народу, па ни српском као конститутивном народу у БиХ.

Он је напоменуо да, према повељи УН, народи имају право да аутономно доносе властите политичке одлуке, али да постоје "политичке силеџије" из међународне заједнице које то право оспоравају.

- Мораће да побиједи право да народ одлучује. Једног дана ће одлучити народ, а ми у овом времену морамо да будемо стабилни, да изградимо институције да би у то вријеме могле донијети одлуку какву народ хоће - закључио је Додик.

Чубриловић: Српска историјска чињеница

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић изјавио је да Српска траје дуже од Краљевине Југославије и да има простора за бављење Републиком Српском као историјском чињеницом. Он се захвалио својим претходницима за допринос развоју парламентарне културе и очувању парламента као једног од темеља Српске.

- Нисмо претендовали да доносимо неке важне закључке и одлуке јер то није био састанак такве врсте, али било је од користи за све нас да чујемо размишљање људи који су из различитих политичких опција - рекао је Чубриловић.

Први предсједник Народне скупштине Момчило Крајишник изјавио је да се мора наћи модус да се изгради јединство у очувању Српске, која је, како каже, највећи успјех српског народа.

- Српска се не може сачувати ако свако од нас не да допринос у том јединству. Није нимало безазлена тврдња да је Република Српска угрожена. Она не мора бити угрожена од спољних фактора, иако и таквих утицаја има, она може првобитно бити угрожена ако смо ми нејединствени - поручио је Крајишник.

Он је подсјетио да је било више судбоносних тренутака у успостављању Републике Српске, те је један од посебно важних било одбијање Венс-Овеновог плана.

- Ми смо тада рекли да ћемо изаћи на референдум и дати народу да одлучи. Зато сматрам да и данас имамо право на референдум, посебно о Дану Републике. Нико нема ништа против Уставног суда БиХ, али има против његове злоупотребе - нагласио је Крајишник.

Он је додао да ће сви у Српској истрајати у очувању Републике Српске, као и да то не смије бити инат против некога, већ позитиван приступ да се сачува Република за коју је толико жртава дато.

- Републику Српску је вољом створио српски народ и на њу има много више право него други. Сви који су у Републици Српској, без обзира на боју, вјеру, нацију и слично имају иста права, али ако неко треба да одлучи да ли ћемо славити Дан Републике, онда предлажем руководству Српске да не бјеже од референдума о одлуци Уставног суда БиХ - истакао је Крајишник.

Он је оцијенио да Народна скупштина Републике Српске данас има паметног, способног и вриједног предсједника.

Бивши предсједник Народне скупштине Драган Калинић изјавио је да је сигуран да је Чубриловић врло одлучан у вођењу парламента и да то ради на најбољи могући начин, те да су "била друга времена када се могло посегнути за чекићем као средством увјеравања".

- Иза мене стоји Милорад Додик, који у вријеме мог предсједавања није био предсједник Републике и с којим смо имали тешке политичке окршаје, али никад нисмо дошли у ситуацију да имамо физички конфликт. Увијек је било простора и времена да се око спорних ствари споразумијемо, разговарамо и покушамо договорити - рекао је Калинић.

Он је додао да га као некадашњег предсједника Народне скупштине "јако боли чињеница да парламент Српске често личи на жељезнички перон на који једни улазе, други излазе".

- Мој добронамјеран савјет и власти и опозицији јесте да се узму у памет и да не радимо у корист сопствене штете, односно штете за Републику Српску. Сви би требало да учине корак унатраг да би заједнички направили корак напријед у прилог заштите интегритета и будућности Српске - поручио је Калинић.

Према његовим ријечима, има излаза из ове ситуације, као и тијела попут Сената, који су спремни да понуде могућу платформу споразума, око којих се може окупити и власт и опозиција, под претпоставком да опозицију не руководи нека туђа памет већ њихова сопствена.