latinica  ћирилица
26/01/2016 |  08:37 | Аутор: Б92

Федерер у полуфиналу Аустралијан опена

Роџер Федерер се без већих проблема пласирао у полуфинале Аустралијен опена, гдје би могао да игра са Новаком Ђоковићем.

Швајцарац је за нешто више од два сата савладао Томаша Бердиха са 7:6(4), 6:2, 6:4 за рекордну 80. побједу у Мелбурну.

Чех је само на старту меча достојно парирао Федереру, који је направио преокрете у првом и трећем сету за пласман у 39. полуфинале Грен слем турнира.

Нема сумње да ће Федерер наредни меч дочекати пун самопоуздања након што је забиљежио 46 винера против Бердиха.

"Томаш ми је правио много проблема током посљедњих година, али је задовољство играти против њега. Он је тип играча који те чини бољим. Мислим да сам добро одиграо, био сам агресиван, имао разноврсност у игри", рекао је Федерер.

Бердих није искористио ни слаб други сервис Швајцарца, који је освојио мање од 50% поена. Добро је почео, направио одмах брејк, али чим се Швајцарац "загријао", услиједио је преокрет и убједљива игра у тај-брејку.

У другом сету Федерер се буквално играо са ривалом, изазивао га на мрежу, а онда сјајним форхендима освајао поене.

Дао му је наду испустивши сервис и на старту трећег сета, али ни то Бердих није успио да искористи, трећи рекет свијета је опет експресно узвратио и ријешио меч без изгубљеног сета.

Федерер сада чека расплет дуела између Новака Ђоковића и Кеија Нишикорија (9:15), како би сазнао сљедећег ривала у Мелбурну.

"Мислим да ћу наћи времена да погледам тај меч, као навијач мислим да ће бити сјајан. Као ривал, мораћу да будем миран, требаће ми нерви за полуфинале", рекао је Федерер.

Швајцарац је 12. пут у посљедњих 13 година стигао до полуфинала Ози опена.