latinica  ћирилица
27/01/2016 |  08:42 ⇒ 08:42 | Аутор: СРНА

Николић: Тражити текст правно обавезујућег споразума са Приштином

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да би Србија у преговорима о приступању ЕУ требало прије свега да инсистира на Поглављу 35 о Косову, односно да унапријед добије текст правно обавезујућег споразума, како би знала да ли може да прихвати оно што у њему стоји.

Николић је оцијенио да у новој рунди дијалога тема мора бити и заједница српских општина , која ће донијети нови квалитет живота и независности Србима на Косову.

Он додаје да Приштина покушава у дијалогу да полако добије све функције једне државе.

"Србија је већ доста тога дала, чиме се смањује маневарски простор, те после почиње вршење власти на Косову на основу постигнутих споразума. То је преломна тачка и то премијер зна", рекао је Николић за ТВ Пинк.

Он сматра да би београдска делегација током нове рунде дијалога са Приштином требало да инсистира на пресуди Оливеру Ивановићу, за коју сматра да је покушај бесмисленог прављења баланса пред покретање многих поступака пред специјалним судом.

"Мислим да ће премијер Александар Вучић покренути питање пресуде, и то није мешање у судску пресуду. Није било сведока ни доказа, и чак је судија у пресуди навео да није било доказа, али да је, наводно, Ивановић знао шта ће се десити. То су бесмислице", нагласио је Николић.

Наводећи да се очигледно покушава направити неки баланс, приказујући да се осуђују и Срби и Албанци, Николић је примијетио да такав баланс према српском народу никада није прављен, већ су злочини Срба подизани на много виши ниво.

Он сматра да су протести и насиље у Приштини, као и сузавац у парламенту самопроглашеног Косова "фарса и театар" којим треба да се покаже да на власт могу доћи и гори, те да треба чувати Хашима Тачија и Ису Мустафу.

Николић је навео да је 24. април готово "фиксиран" датум ванредних парламентарних избора, те да је вјероватније распуштање скупштине него оставка премијера.

Он је рекао да Србија неће стати због ванредних парламентарних избора, јер реформе, инвестиције, безбједносна и спољна политика неће трпити и убијеђен је да ће за формирање нове владе бити потребно "највише десетак дана".

Говорећи о мигрантској кризи, Николић је рекао да би за Србију било лоше да дође у ситуацију "пјешчаног сата", којем је један дио затворен, а из другог се сливају мигранти.

"Кад би постали левак у који се сливају мигранти то би било лоше. Ми морамо бар месец дана да знамо шта се дешава, ко затвара границе или не", рекао је Николић.