latinica  ћирилица
28/01/2016 |  09:50 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Вучић: Кренути у фазу израде статута ЗСО

Премијер Србије Александар Вучић рекао је у Бриселу да је за Београд важно да се крене у фазу израде и статута и свега што је неопходно да би се формирала Заједница српских општина.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

РТС преноси да је новом рундом разговора Београда и Приштине у Бриселу откочен процес формирања ЗСО, а Вучић је рекао да Заједница, као кључна тема, обухвата шест од 15 тачака првог бриселског споразума.

"Послије одлука такозваног Уставног суда Косова, албанска страна жели да остане при тим одлукама, а ми желимо да се држимо принципа који су потписани у Бриселу. Сматрамо да, ако би се водио дијалог два уставна суда, онда то не би био уопште могућ дијалог. Зато постоји и бриселски дијалог", нагласио је Вучић.

Он је рекао да је важно да ће избори за парламент Србије бити одржани на цијелој територији Србије. "То није плод не знам каквог великог договора, али то је став који је разуман и којем, мислим, да нико у овом тренутку не жели да противријечи", додао је Вучић.

Шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да Србија не признаје нити ће признати одлуку такозваног Уставног суда у Приштини о бриселском споразуму.

Ђурић је рекао да је у дијалогу у Бриселу предочен став Београда да лидер Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливер Ивановић не треба да буде талац политичких циљева.

"Ми сматрамо да он треба да буде ослобођен и да му моментално буде омогућено право на ново фер суђење", рекао је Ђурић.

Датум сљедећег сусрета у Бриселу није саопштен.