latinica  ћирилица
01/02/2016 |  07:50 ⇒ 07:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Петиција: Становницима грчких острва Нобелова награда за мир

Више од пола милиона људи потписало је онлајн петицију којом се позива да становницима грчких острва, који су се нашли на првој линији удара европске избјегличке кризе, додијели овогодишња Нобелова награда за мир.

Истовремено, неколико угледних личности у Грчкој су такође упутили писмо Нобеловом комитету, предлажући за награду грчке пензионере и риболовце, као и глумицу и Оскаровку Сузан Сарандон, јавила је грчка новинска агенција АНА.

Сарандон је предложена због дизања свијести о избјегличкој кризи током посјете Лезбосу и њеном волонтерском раду на том острву.

"Становници грчких острва у Егејском мору су учинили и чине све што је могуће да помогну сиријским избјеглицама, упркос томе што су много година под притиском економске кризе", наводи се у петицији коју је покренуо Алкмини Пападаки, архитекта са Крита, пренио је АФП.

У петицији се истиче да "жртвовање тих људи не сме да прође непримећено јер су они значајно допринијели миру и стабилности у свијету".

Ову номинацију је подржао и предсједник грчког парламента Никос Вуцис.

"Грађани егејских острва, посебно Лезбоса, представљају примјер европске цивилизације", навео је он.

Према подацима Међународне организације за миграције, више од 800.000 миграната и избјеглица пристигло је у Грчку током прошле године. Од почетка године, у просеку дневно на грчка острва дође више од 1.900 људи.

Рок за подношење пријава и приједлога за Нобела је 1. фебруар.