latinica  ћирилица
01/02/2016 |  08:26 ⇒ 11:25 | Аутор: РТС

Ко су најтраженији бјегунци у Европи?

Химе Луфај са Косова и српски држављани Изет Ајдиновић и Мирзет Броња, на листи су најтраженијих бјегунаца у Европи.
Најтраженији бјегунци у Европи - Фото: Screenshot
Најтраженији бјегунци у ЕвропиФото: Screenshot

Листа је резултат сарадње 23 земље ЕУ које удружено покушавају да ухвате најтраженије криминалце. Међу њима су бјегунци различитих профила као што су терористи, мафијаши и кријумчари.

Основан је сајт EUMostWanted.eu, на коме се налазе подаци о најтраженијим бјегунцима од закона, осумњиченим или осуђеним за озбиљне злочине на територији Европе.

Сакупљени су подаци о укупно 45 особа, међу којима су осумњичени за нападе у Паризу, чланови мафије, бјегунци из затвора, а на листи је само једна жена.

Тражене особе нису рангиране ни на који начин, али нека имена изазивају више пажње.

Међу њима је свакако Салах Абдеслам (26) који се тражи због његове улоге у терористичким нападима у Паризу у новембру прошле године. Описан је као "веома опасан, наоружани индивидуалац".

Ернесто Фазалари (45) је Италијан који је описан "кључна фигура мафијашког клана" и "немилосрдни убица" који је убио три особе.

Једина жена на листи је Марина Сесилија Кетунен (29) из Финске која је осумњичена за превару, што је релативно мали злочин у односу на остале са листе.

Награда од 10.000 нуди се за информације о Химе Луфају (31) са Косова. Њега тражи Аустрија због покушаја убиства полицајца 2009. године.

Грегоријан Биволару који је тражен у Шведској је самозвани"гуру" спиритуалног покрета осумњичен за покушај силовања седамнаестогодишње девојчице. Панајотис Нецај (40) је побјегао из добро чуваног затвора у Кипру. Оптужен је за дјела киднаповања, убиства, силовања и узимање талаца.

На сајту има и више лица са Балкана. Међу траженима је Изет Ајдиновић за кога је наведено да је из Србије и који се осумњичен да је учествовао у оружаној пљачки у Луксембургу 2013. године. Од тада се налази у бекству.

Ту је и Мирзет Броња који има српско држављанство и који је тражен због кријумчарења наркотика у Данској.