latinica  ћирилица
01/02/2016 |  08:55 | Аутор: СРНА

Лукшић кандидат за генералног секретара УН

Црна Гора је и формално поднијела кандидатуру министра спољних послова и европских интеграција Игора Лукшића за генералног секретара УН, преносе црногорски медији.
Игор Лукшић - Фото: СРНА
Игор ЛукшићФото: СРНА

Садашњи генерални секретар Бан Ки Мун остаје на тој функцији до краја године, а истовремено се међу чланицама УН води дебата о правилима и процедури за избор новог шефа УН.

За сада је познато да су кандидовани Весна Пусић из Хрватске и бивши министар иностраних послова Македоније Срђан Керим.

Говори се да ће кандидат бити и генерални директор Унеска Бугарка Ирина Бокова, иако још није званично доставила кандидатуру.

Бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да се неће кандидовати за ову функцију упркос томе што се о његовој кандидатури увелико говорило, а медији у Србији писали су да је почео и кампању.

Савјет безбједности има кључну улогу у избору новог генералног секретара УН, јер свака од сталних чланица има право вета.

Пет сталних чланица не желе да изаберу генералног секретара који би покушао да умањи њихове надлежности и моћи, било реформом Савјета безбједности или стварањем новог центра моћи око Секретаријата УН.

Генерална скупштина, међутим, жели веће моћи и захтијева транспарентнији процес у којем би учествовале све чланице УН. То би подразумијевало и њихово право да кандидују и буду консултоване прије него што Савјет безбједности да своју препоруку.