latinica  ћирилица
01/02/2016 |  09:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Раст долара зауставио опоравак цијена нафте у Азији

Раст цијена нафте заустављен је данас у трговању у Азији због јачања америчке валуте, усљед чега је ова сировина у доларској цијени осјетно скупља.

"Зелена валута" је ојачала након што је централна банка Јапана у петак шокирала тржишта одлуком о обарању референтне камате испод нуле, у покушају да подстакне кредитну активност банака и да покрене инфлацију, извјештава агенција Франс прес.

Америчка "лака" нафта WTI за испоруке у марту пала је 49 центи, или 1,46 одсто на 33,13 долара за барел, док је сирова нафта "брент" за испоруке у априлу тргована за 53 цента, односно за 1,47 процената ниже, на нивоу од 35,46 долара за барел.

Трговање за мартовске испоруке завршено је у петак према ревидираној шеми, по којој продаја фјучерса за нафту "брент" сада истиче на крају сваког мјесеца, умјесто сваког 15. у мјесецу.

"Нафта је изгубила замајац раста, а највећи разлог за то је релативно снажење долара у свјетлу неочекиване одлуке Јапана о негативној референтној каматној стопи", изјавио је аналитичар компаније "Филип фјучерс", Данијел Анг.

Гувернер Банке Јапана, Харухико Курода, изјавио је у петак да су недавна превирања на финансијским тржиштима и успоравање Кине разлози због којих је уведена негативна камата од -0,1 одсто на нове банкарске депозите код централне банке, остављајући отвореном могућност даљег обарања камата.

Пошто се нафта тргује у доларима, раст америчке валуте ову сировину чини скупљом за купце из земаља чије су новчане јединице слабије, што утиче на пад тражње и цијена.

Цијене су прошле недјеље закључене на вишем нивоу послије великих турбуленција у јануару, када су потонуле чак на 12-годишњи минимум суочене са преобилном глобалном понудом.

На прошлонедјељни опоравак цијена "црног злата" утицале су и спекулације да ће Русија и Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) одржати састанак како би размотриле могућност резања производње с циљем да се подрже цијене нафте. Та вијест је, међутим, имала ограничен утицај на раст цијена, јер је истовремено почео да провијава скептицизам да ће до таквог састанка или договора уопште доћи.

Аналитичар Данијел Анг је мишљења да ће презасићеност понуде наставити да кочи било какво озбиљније повећање цијена нафте, наводи Франс прес.