latinica  ћирилица
01/02/2016 |  09:53 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Акција "Колт": Ухапшено 13 особа због малверзација с горивом (ВИДЕО)

Припадници Јединице за организовани криминалитет МУП-а Републике Српске су 31. 01. 2016. и 01. 02. 2016. под надзором и контролом Тужилаштва БиХ започели реализацију истраге кодног назива "КОЛТ" током које су слободе лишили 13 лица.


Полиција РС - Фото: РТРС
Полиција РСФото: РТРС

Осумњичени су под истрагом због организованог увоза базног уља /нафтне прерађевине која се користи за производњу уља и мазива/, којој су након тога додавали адитиве и продавали као евро дизел, иако тај производ није задовољавао техничке норме дизел горива, нити еколошке стандарде, чиме су власницима аутомобила причинили штету на возилима, а проузроковали и еколошко загађење, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Утврђено је да су Милан Радовановић (1979) из Бања Луке, Синиша Страживук ( 1968) из Бањалуке, Јосип Скоко(1986) из Градишке, Љубан Стошљевић (1981) из Новог Града и Драган Миловановић(1950) из Бијељине и возач Мирсад Окић, као организатори организоване криминалне групе у току 2015. године на територији Републике Српске извршили кривична дјела организованог криминала.

Наведена кривична дјела су извршили на тај начин што су Милан Радовановић и Синиша Страживук преко једног привредног друштва наручивали, организовали превоз, царињење, складиштеље, дистрибуцију и пласман базног уља увеженог из Италије и Србије, а задатак Јосипа Скоке(1986) из Градишке је био да преко фиктивне фирме "Леадер Оил" обезбједи легални увоз базног уља, што је он и урадио, а затим је то уље продавано на бензинским пумпама "Реунион" која се налази у Козарцу, Модричи и Зеници, као и на пумпама "АГРОВОЋЕ" у Зворнику и Милићима, чији власник је ухапшени Драган Миловановић(1950) из Бијељине.

Утврђено је и да је Љубан Стошљевић (1981) из Новог Града путем привредног друштва "Техношпед" пружао услуге превоза организаторима групе, прибављао пратећу фалскификовану документацију , а након тока базно уље се на пумпама продавало као еуродизел.

Током дана шест лица ће бити спроведено у просторије Тужилаштва БиХ на саслушање надлежнпг тужиоца.

ВАСИЋ: БИЋЕ УТВРЂЕНА ШТЕТА ОД НЕЛЕГАЛНЕ ДИСТРИБУЦИЈЕ БАЗИЧНОГ УЉА

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић изјавио је да још није утврђена штета настала нелегалном набавком и дистрибуцијом базичног уља које је продавано као дизел гориво, а које су вршили ухапшени у акцији "Колт".

"Базично уље је увезено из иностранства и избјегнуте су обавезе према заједници, а истовремено је продато као дизел гориво чиме је настала штета и на возилима и узета је велика разлика у цијени", рекао је Васић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да ће од 13 ухапшених шест данас бити предато у надлежност Тужилаштва БиХ, под чијим надзором је и спроведена акција сузбијања нелегалне трговине одређеним врстама горива.