latinica  ћирилица
01/02/2016 |  10:08 | Аутор: СРНА

Чавара: Коалиција СДА-СББ-ХДЗ БиХ нема алтернативу

Коалиција СДА - СББ - ХДЗ БиХ нема алтернативу и у интересу грађана Федерације БиХ јесте да настави да функционише, а одређени центри моћи неће успјети да поремете односе између ових партнера, поручио је предсједник ФБиХ Маринко Чавара.
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba) -
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba)

"Чињеница је да неке групе или појединци, када се год креира одређена криза, црпе корист из такве ситуације. То забрињава, поготово када добију простор или могућност да утичу на ситуацију у ФБиХ", рекао је Чавара, коментаришући ситуацију након хапшења лидера СББ-а Фахрудина Радончића.

Он за "Дневни аваз" каже да су се Суд и Тужилаштво БиХ, хтјели то они или не, уплели у политичке процесе који прате ситуацију након Радончићевог хапшења.

Према његовим ријечима, јавност у БиХ више нема велико повјерење у рад кључних правосудних институција на нивоу БиХ, а таква ситуација се може поправити само транспарентним радом и резултатима Суда и Тужилаштва БиХ.

Коментаришући јавне иступе лидера СДП-а БиХ Нермина Никшића и и ДФ-а Жељка Комшића у вези са политичком кризом у ФБиХ, Чавара каже да је лицемјерно да се њих двојица позивају на Устав и законитост, посебно јер су до прије двије године, у оквиру СДП-а, заједно формирали неуставну и незакониту власт у Федерацији.

"Недопустиво је и неприхватљиво, а знају каква је ситуација не само у БиХ, већ и у региону, да у оваквим околностима настоје да профитирају, да стварају већи неред и анархију, позивајући на неке ванредне изборе", сматра Чавара.

Он је рекао да му је велика част што је добио позив америчког предсједника Барака Обаме да присуствује молитвеном доручку у Бијелој кући.