latinica  ћирилица
01/02/2016 |  10:55 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Бекташевић дио босанске терористичке мреже

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић упозорио је данас да је Мирсад Бекташевић дио босанске терористичке мреже која има 5.000 чланова и да се у БиХ могу очекивати озбиљни терористички напади.
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd) -
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd)

"У БиХ се могу очекивати овакви напади, јер су лоши министар безбједности Драган Мектић и директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Перица Станић, док је директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица класични исламиста", рекао је Галијашевић Срни, оцијенивши да се безбједносне агенције на нивоу БиХ уопште не баве борбом против тероризма.

Он је подсјетио да је Бекташевић 2005. године ухапшен у Сарајеву, а да је 2007. са Бајром Икановићем и Абдулкадиром Цесуром осуђен пред Судом БиХ због намјере да почини терористичко дјело.

"Бекташевић и Цесур имали су намјеру да на територији БиХ и других европских земаља почине терористичке нападе јер су жељели присилити БиХ и друге земље да повуку војнике из Авганистана", каже Галијашевић.

Он је навео да је полиција код Бекташевића и Цесура тада пронашла 20 килограма експлозива и самоубилачки појас.

"Бекташевић је осуђен на 15 година и четири мјесеца затвора, Цесур на 13, а Икановић на осам година затвора. Одлуком Апелационог одјељења Суда БиХ Бекташевићу је казна скраћена на осам година и четири мјесеца, Цесуру на шест година и шест мјесеци, а Икановићу на четири године", подсјетио је Галијашевић.

Бекташевић је јуче ухапшен у Грчкој приликом покушаја прикључења "Исламској држави".