latinica  ћирилица
01/02/2016 |  11:21 ⇒ 11:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Тражи се и оставка министра културе Златка Хасанбеговића

Златко Хасанбеговић, министар културе у влади Тихомира Орешковића, поново је у жижи јавности након што је самоиницијативно и без објашњења разријешио стручну Комисију за непрофитне медије и најавио ревизију уговора који су непрофитни медији потписалии с Министарством културе, а тим поводом огласила се и Мрежа еманципације Е-нет која због тога тражи његову смјену.
Златко Хасанбеговић (Фото: Лана Силвар Домини) -
Златко Хасанбеговић (Фото: Лана Силвар Домини)

Министар културе Златко Хасанбеговић у сриједу је, без објашњења и мимо правилника, разријешио стручну Комисију за непрофитне медије и најавио ревизију уговора који су непрофитни медији потписали с Министарством културе, чиме је доведен у питање њихов опстанак, наводи та мрежа.

У јавности се уз то, како се наводи, покушава створити слика да непрофитни медији представљају "ухлебље" и "доколичарски културни агитпроп" који троши милионе куна порезних обвезника, што је далеко од истине.

"Будући да ову одлуку министра културе, али и његове јавне иступе сматрамо грубим насртајем на медијске слободе, Мрежа еманципације Е-нет - у којој су непрофитни медији Лупига, Форум.тм, Трис, ЦроЛ, Слободни Филозофски, Зарез, Радио 808, Радио Студент и Непокорени град - тражи од премијера Тихомира Орешковића хитну смену министра Хасанбеговића", наводи се у отвореном писму премијеру. Мрежа истовремено позива грађане да их у том захтјеву подрже.

Иначе, у отвореном писму премијеру Орешковићу се, између осталог, наводи да због негирања суштине Устава Хрватске, ширења говора мржње, најаве цензуре и прогона новинара, противзаконитих и недемократских одлука, најаве обрачуна с политичким неистомишљеницима те обрачуна с редакцијама непрофитних медија, захтијевамо да одмах смијените министра културе Златка Хасанбеговића.

Министар Златко Хасанбеговић је за прву мету свог обрачуна са слободом говора изабрао непрофитне (community) медије - финансијски најнемоћније, али критички најснажније.

Непрофитни медији баве се истраживачким новинарством, које је готово ишчезло из хрватског медијског простора и које је гарант очувања владавине права. Непрофитни медији у укупним приходима свих хрватских медија учествују с нешто мање од један посто.

Међутим, број запослених у непрофитним медијима чини три процента хрватских медијских професионалаца. У непрофитним медијима раде новинари који су остали без посла у комерцијалним медијима, упркос томе што су поштено и одговорно радили свој посао.

Непрофитни медији боре се против сваког облика несношљивости, корупције, злопотребе положаја и овлаштења, уништавања заједничких добара и брину се о заштити и очувању рањивијих и мањинских група у друштву, о заштити темељних људских права, права жена, радника, националних мањина, LGBTQ-особа, особа с инвалидитетом те културног идентитета грађанске Хрватске.

Будући да министар културе Златко Хасанбеговић покушава увести једноумље у држави која се прије 25 година плебисцитарно опредијелила за демократију, поручујемо вам да не пристајемо на његове поступке, пријетње и омаловажавања те да ћемо се свим снагама одупријети грубом насртају на новинарске слободе.