latinica  ћирилица
01/02/2016 |  11:47 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Ал Саваху раније одузето држављанство БиХ

Тарик Ал Савах који је из затвора Гвантанамо премјештен у БиХ, није држављанин БиХ јер му је 11. јануара 2007. године држављанство одузела Комисија за ревизију одлука о натурализацији страних држављана, потврђено је у Министарству цивилних послова БиХ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Ал Савах је након депортације из САД смјештен у Имиграциони центар БиХ, а какав ће бити његов даљи статус и да ли ће бити враћен у Египат као матичну земљу за сада није познато.

У матичну књигу држављана БиХ Ал Савах је уписан 22. марта 1996. године у Зеници, а држављанство је добио 21. децембра 1995. године рјешењем тадашњег министарства унутрашњих послова БиХ.

Рјешење је потписао тадашњи помоћник министра унутрашњих послова Бориша Арнаут на основу тада важећег закона у овој области. Тадашњи закон гарантовао је право на држављанство сваком странцу који је имао потврду да је био припадник такозване Армије БиХ.

Ал Савах је из затвора Гвантанамо премјештен 21. јануара. Ал Савах је, према наводима медија, оптужен да је био Ал Каидин експерт за експлозиве, а у Гвантанаму је био затворен више од 13 година.

У Гвантанаму се налазио од маја 2002. године, гдје је премјештен након хапшења у Авганистану.