latinica  ћирилица
01/02/2016 |  12:07 | Аутор: Б92

Соботка: Затварање граница- опет крв на Балкану

Чешки премијер Бохуслав Соботка каже да би затварање граница земаља Западног за избеглице “лако обновило старе крваве сукобе на Балкану“.

У интервјуу за данашње издање чешког недјељника “Респект“, Соботка је рекао да би се избјеглички талас прелио на Балкан и да зато мисли да затварање граница појединих балканских земаља није добар пут, јер то може бити повезано са јаким сукобима.

"Једноставно, Балкан још није интегрисан, а сећања на ратове су тамо веома жива. Ако притисак миграције не буде у стању да контролише Турска у сарадњи са Грчком, решење је договорити се са Бугарском, Македонијом и Албанијом, пружити им максималну помоћ и започети регулисање миграције на њиховим границама", рекао је Соботка.

Соботка је изјавио да би тако ЕУ извршила додатни притисак на Грчку да боље сарађује са Турском у савладавању избегличког таласа.

О такозваном плану Б да Брисел постави брану избегличком таласу на јужним границама Македоније и у Бугарској, расправљаће на ванредном самиту у Прагу 15. фебруара премијери Вишеградске групе који желе заједно да га предложе Бриселу.

"Очување шенгена није само у интересу Чешке, Словачке, Пољске, већ и земаља као што су Немачка, Француска, Холандија. Ниједна од тих земаља није најавила да жели да уведе неке мјере које би значиле разбијање шенгенског простора. Низ земаља, укључујући и нас јача патроле на границама, али нико не планира да разбије шенген," рекао је чешки премијер.

Затварање њемачких граница по оцјени чешког премијера не би значило непосредну опасност да Чешка постане транзитна земља.

"Границу би одмах затворила Аустрија. Будући да Мађарска има на граници ограду, а Словачка је спремна да предузме веома оштре мере безбедности, вероватно би скренуо миграцијски ток. Делимично би се зауставио, а делимично би се затварале границе појединих балканских држава", рекао је Соботка.

Премијер Соботка поново је критиковао председника Чешке Милоша Земана да бесмислено и без потребе међу Чесима сеје панику и страх од избјеглица и свих муслимана и изазива подјеле у друштву, јер припрема за себе погодно тло да буде изабран и за наредни мандат на чело Чешке.

"Све смијера ка јачању тензија у друштву. Користи (Земан) страх који људи имају логично од Исламске државе, терориста, неспособности да се изађе на крај са миграцијским таласом. Изјаве типа 'Терористи ће напасти и у Прагу', 'Преко Чешке ће прећи избјеглички талас', 'Избјеглице су организована армија'. То све природно јача страх људи", навео је Соботка.

За гест чешког предсједника који је изазвао најдубљи јаз у друштву Соботка је означио то што је на годишњицу плишане револуције 17. новембра на демонстрацијама екстремиста против ислама и избјеглица стао раме уз раме поред лидера Блока против ислама Мартина Конвичке који позива Чехе да избеглице "претворе у коштано брашно".