latinica  ћирилица
01/02/2016 |  13:23 | Аутор: РТС

Стојановић: КиМ може постати сједиште вјерског екстремизма

Утицај религије и вјерских поглавара је велик на подручју КиМ, каже предсједник Одбора за контролу служби безбједности Момир Стојановић и истиче да Косово може постати сједиште верског есктремизма.
Момир Стојановић - Фото: B92
Момир СтојановићФото: B92

Председник Одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић рекао је да јучерашње хапшење екстремиста код манастира Високи Дечани указује на оно што се одавно зна - да Косово може постати сједиште вјерског есктремизма на простору Западног Балкана.

"Разлози за то су вишеструки. Опште је познато да је косовско друштво по природи монолитно и специфично у односу на друге заједнице на простору Западног Балкана и да је утицај религије и верских поглавара исламске заједнице на простору КиМ на обично становништво много већи него што је тај утицај у Рашко-полимској области или на простору БиХ", рекао је Стојановић.

Инцидент код Високих Дечана се догодио у суботу око 21 часа. Ухапшени су дошли пред улаз у манастир у бијелом голфу регистрације Урошевца.

У заједничкој акцији косовске полиције и Кфора након легитимисања и претреса возила пронађено је да су ухапшени (четворица косовских Албанаца из четири различита дијела Косова: Гњилана, Урошевца, Призрена и Ђаковице) посједовали наоружање (калашњиков са три оквира муниције и пиштољ). У возилу је такође нађена и литература исламистичке садржине, навео је јуче у саопштењу игуман Сава Јањић.

Игуман Сава Јањић, Високи Дечани