latinica  ћирилица
01/02/2016 |  13:30 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Уставноправна комисија-Подржан закон о државној својини, посланици из Српске против

Приједлог закона о кориштењу и управљању имовином у државној својини БиХ, чији су предлагачи посланици Шемсудин Мехмедовић и Заим Бацковић добио је данас подршку Уставноправне комисије Представничког дома парламента БиХ за усаглашеност са уставноправним системом БиХ и за принципе приједлога закона, иако су посланици из Републике Српске гласали против.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ   (Фото: Феђа Крвавац) - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: Феђа Крвавац)Фото: klix.ba

Посланик НДП-а Момчило Новаковић рекао је да је против овог закона, јер се унапријед зна да неће проћи у парламенту јер неће имати подршку из Републике Српске.

Према његовим ријечима, овакви приједлози из Федерације БиХ само су добра прилика за изборну кампању и медије.

Новаковић је најавио да ће током сједнице бити против свих понуђених приједлога, а подршку током гласња у већини случајева нису дали ни остали посланици из Српске.

Са друге стране, Мехмедовић је покушао да објасни да су предлагачи имали озбиљне намјере, али да је свјестан да овај приједлог долази у "веома лошем политичком амбијенту".

И Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, добио је подршку за усаглашеност са Уставом БиХ, правним системом БиХ и принципима приједлога закона.

У амандманској фази, Приједлог закона о штрајку запослених у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, добио је подршку Уставноправне комисије.

Ријеч је о Приједлогу закона о штрајку запослених у институцијама БиХ у првом читању којим БиХ, као чланица Међународне организације рада, ову област хармонизује са ратификованим међународним конвенцијма и међународним правом.

Овим законом уређују се међусобна права и обавезе запослених и институција БиХ, односно послодавца у вези са штрајком.

Запослени не могу отпочети штрајк прије утврђивања минимума процеса рада који се утврђује одлуком Савјета министара БиХ уз консултације са синдикатом, ради заштите јавног и општег интереса грађана и безбједности, водећи посебно рачуна да морају бити обезбијеђени услови за неометано одвијање живота и рада, те кретање људи, робе и услуга.

Усвојен је и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о министарствима и другим органима управе БиХ, предлагача Савјет министара БиХ, такође у амандманској фази.

Овим приједлогом успоставља се систем средњорочног и годишњег планирања, те се обезбјеђују основе за квалитетно управљање финансијским развојем у складу са надлежностима Савјета министара БиХ.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи, чији је предлагач Савјет министара БиХ у првом читању, којим се унапређују постојећа законска рјешења у складу са начелима ефикасне јавне управе, подржан је уз амандмане, према којим, посланици неће имати право на савјетнике и шефове кабинета.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић оштро је критиковао понуђна рјешења, уз оцјену да су неприватљива, те да Савјет министара БиХ о томе требало да води рачуна на вријеме.

Измјенама и допунама овог закона једнообразно се рјешавају питања посебних услова за именовање руководилаца и замјеника руководилаца управних организација, чиме се ствара могућност веће конкуренције и спречава пракса субјективности у истицању услова које су до сада прописивале институције појединачно.

Истовремено се прецизира мандат вршиоца дужности руководилаца и наглашава рад управних инспектора ради унапређења контроле у управи.

Посланичка иницијатива за формирање Комисије за избор текста химне БиХ, чији је подносилац посланик Мехмедовић, добила је подршку Уставноправне комисије.