latinica  ћирилица
01/02/2016 |  14:47 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Београдски фест почиње 26. фебруара

Међународни филмски фестивал ФЕСТ под слоганом "Брише границе" биће одржан у Београду од 26. фебруара до 6. марта, а током фестивала премијерно ће бити приказано више од 100 филмова.
Београд - Фото: ТАНЈУГ
БеоградФото: ТАНЈУГ

Част да отвори 44. ФЕСТ припала је филму "Влажност", дебитантском остварењу редитеља Николе Љуце, речено је данас на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда.

Филм је модерна прича са примјесама трилера, а прати лик Петра, младог менаџера чији живот добија неочекивани обрт када његова жена "ишчезне", а он покуша да њен нестанак сакрије од свих и настави нормалан живот.

Најбољи филмови биће награђивани у три такмичарска програма - Главни, Програм српског филма и Програм "Границе".

У Главном такмичарском програму наћи ће се 15 филмова из 13 земаља, а интернационални жири одлучиваће о наградама у категоријама најбољи филм, најбољи сценарио, најбоља режија, најбоља мушка и женска улога и најбољи деби, а биће додијељена и награда жирија.

У истим категоријама награде ће се додјељивати и у националној селекцији, а о њима ће одлучивати интернационални петочлани жири. У тој селекцији биће приказано 17 филмова, од којих премијерно "Добра жена" Мирјане Карановић, "Отаџбина" Олега Новковића и "Процеп" Дејана Зечевића.

У Програму "Границе" такмичиће се филмови из Њемачке, Француске, Јапана, Хрватске, Тајланда, Аргентине, Етиопије, Индије и Пољске.

На овогодишњем ФЕСТ-у представиће се велики број филмова малих кинематографија, па ће београдска публика моћи да види филмове из Вијетнама, Гватемале, УАЕ, Етиопије.

Гост ФЕСТ-а је редитељ Џон Мектирнан, незаобилазна глумица Алмодоварових филмова Викторија Аврил и глумац Ентони Ла Паља.

Љубитељи филма моћи ће редитељска остварења да погледају у "Сава" центру, Синеплексу у тржном центру "Ушће", Дому омладине Београд, дворани Културног центра, Југословенској кинотеци и биоскопу "Фонтана".

Ове године ФЕСТ излази са пројекцијама и ван биоскопских простора, па ће најновија екранизација "Магбета" бити приказана у Народном позоришту у Београду, а документарац о Џенис Џоплин у Установи културе "Пароброд".