latinica  ћирилица
01/02/2016 |  16:24 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Чордаш са представницимa општина о програму стамбеног збрињавања (ВИДЕО)

У оквиру регионалног програма стамбеног збрињавања у БиХ, од донаторских средстава биће обезбијеђене 252 стамбене једнице за избјегла и расељена лица у девет општина и градова Српске.
Давор Чордаш и представници општина/градова - Фото: СРНА
Давор Чордаш и представници општина/градоваФото: СРНА

Укупна вриједност овог програма је преко 14 милиона евра, од којих ће на нивоу цијеле БиХ бити изграђено 438 стамбених јединица за избјегла и расељена лица.

"Та средства се налазе у Развојној банци Савјета Европе и мислим да ће, ако је предвиђено да се у Српској граде 252 стамбене јединице, Република Српска добити негдје од 60 до 70 одсто тих средстава", навео је министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш.

Он је нагласио да у овом потпројекту значајну улогу имају локалне заједнице у смислу обезбјеђивања земљишта, грађевинских дозвола, одабира корисника и слично, те да ће локалне заједнице постати власници тих објеката.

Замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић рекла је да Бањалука добила 48 стамбених јединица које ће се налазити у три зграде, додавши да град већ има локацију и грађевинску дозволу, али да је потребно урадити све потребне претпројектне активности.

Миленко Ђукић, замјеник градоначелника Приједора, истакао је да је ово граду додијељена једна зграда са 50 стамбених јединица. "Сада ће првостепена комисија извршити ревизију, јер су могуће промјене података у те три године од подношења захтјева за многе кориснике и када се то заврши очекујемо да ћемо ријешити знатан број проблема избјеглих и расељених породица", навео је Ђаковић.