latinica  ћирилица
01/02/2016 |  16:37 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Радници "Арселор митала" од јутрос на послу (ВИДЕО)

Након једномјесечне паузе, 830 радника приједорског рудника "Арселор митал" јутрос се вратило на посао.
Арселор митал - Фото: РТРС
Арселор миталФото: РТРС

Из Синдикалне организације рудника саопштено је да није било отпуштања радника и да је производња почела пуним капацитетом.

Пауза у раду наступила је због драстичног пада цијене челика на свјетском тржишту и смањеног откупа руде у "Жељезари" Зеница.

Радници апелују на све надлежне да се у рјешавању овог проблема издингну изнад политике и да уз пуно разумијевање и одговорност, на првом мјесту буду запослени. 

У жељи да одрже систем, двадесетак радника централне радионице рудника, добровољно је радило током јануарског чекања за 55 одсто укупне плате.

-Треба се уздигнути из политиканства, сви требају узети своју улогу да сачувамо радна мјеста. Није нам у циљу да колеге остају без посла, нама је овдје само циљ да радимо и зарадимо плату за своју фамилију и за нашу дјецу, каже радник Дарио Антонић.

Драстичан пад цијене челика, свима је нанио штету. Радници су отишли на чекање, а рудник оштећен због смањеног откупа руде у зеничкој "Жељезари". За сада је извјесна испорука за фебруар и март. У Синдикату кажу, ово је регионални проблем пред којим нико не смије затварати очи.

Миланко Стојнић, предсједник Синдиката радника "Арселор митала" каже да тренутно има уговорених милион и по тона руде, а план је да се произведе два милоина и 600.000 тона

Руководство рудника каже да није било отпуштања радника. Даљњи кораци биће усклађени са ситуацијом на свјетском тржишту челика и жељезне руде. Након паузе, прва испорука руде кренула је према Зеници.

Још се траже купци за преосталих 600.000 тона руде. Незванично, помиње се продаја жељезари у Смедереву. Угрожавањем пословања рудника не доводи се у питање само судбина 830 радника у Приједору, већ и судбина радника у ланцу бројних, зависних предузећа.