latinica  ћирилица
01/02/2016 |  20:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Јањић: Нетачне тврдње полиције о наоружаним исламистима

Појава наоружаних особа са исламистичком литературом у гепеку дефинитивно није обичан случај незаконитог посједовања оружја, саопштио је данас игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, и оцијенио "исхитреном" тврдњу полиције самопроглашеног Косова да особе ухапшене у суботу испред тог манастира немају везе са тероризмом.

Реагујући на изјаву портпарола полиције самопроглашеног Косова Бакија Келанија, који је изјавио да наоружана лица која су ухапшена испред манастира Високи Дечани немају везе са тероризмом, да је њихово возило виђено много даље, али је заустављено од стране полиције на улици, Јањић је у свом саопштењу објављеном на друштвеном нагласио да то - није тачно.

- Косовска полиција није зауставила возило. На снимку са безбједносних камера око манастира јасно се види да су исламисти сами зауставили возило пред манастиром и да је полиција тек послије дошла, легитимисала их и извршила претрес - навео је отац Сава.

Према његовим ријечима, изношењем непроверених чињеница ствара се утисак покушаја заташкавања случаја из непознатих разлога, што није на користи грађанима Косова, без обзира на њихово поријекло јер, како је истакао, тероризам је опасност за све.

- Такође, тиме се нарушава већ пољуљано повјерење наше Цркве у косовску полицију у вези заштите објеката СПЦ који више нису под заштитом КФОР-а - нагласио је Јањић.

Он је додао да је данас локалном шефу полиције самопроглашеног Косова , који је до јуче био на одсуству, показао видео снимке и навео да је жалосно да портпарол полиције Келани даје нетачне изјаве, а да се претходно није упознао са чињеницама.

Јањић каже и да такође нико из полиције након инцидента није тражио увид у видео материјал.

- Искрено се надамо да ће полиција, у циљу транспарентности и професионалности свога рада, јавност упознати са свим детаљима овог случаја и да овај случај неће бити један од многих нерјешивих случајева - закључио је игуман манастира Високи Дечани.

Он је констатовао да у овом случају "засигурно" није ријеч о туристима и полиција треба да разјасни шта су они радили у близини манастира са оружјем.

- Будући да се инцидент десио испред манастира, ми смо и те како заинтерсовани да се истина о овом догађају у потпуности објави. Исхитрена изјава да вехабије са оружјем у колима немају везе са тероризмом је увреда за здрав мозак и руши углед косовске полиције - истиче Јањић.

Јањић је у недјељу рекао да су испред главне капије манастира Високи Дечани ухапшена четворица наоружаних исламиста.