latinica  ћирилица
01/02/2016 |  20:37 | Аутор: sputniknews.com

Мандић: Укинућемо санкције Русији

Опозиција Црне Горе ће у случају да дође на власт укинути санкције Русији, изјавио је један од лидера црногорске опозиционе коалиције Демократски фронт, лидер партије Нова српска демократија Андрија Мандић.
Андрија Мандић (фото: www.cdm.me/) -
Андрија Мандић (фото: www.cdm.me/)

Он је навео да Демократски фронт представља "традиционалну опозицију која жели да сачува и додатно учврсти односе које су развијали наши очеви".

Мандић је подсјетио да опозиција Црне Горе већ неколико мјесеци протестује против владе земље и да њихов став подржавају десетине хиљада грађана.

- Током разговора с нама они говоре да су двије најсрамније одлуке руководства Црне Горе признавање лажне државе Косово и увођење санкција против братске Русије - рекао је црногорски политичар на састанку с предсједником Државне думе Русије Сергејом Наришкином у Москви.

Према његовим ријечима, Црна Гора је "у много чему дужник Русије: прије 300 година она не би била ни створена нити би преживјела период Османске империје да није имала тако поузданог и моћног заштитника".

- Као будућа власт Црне Горе прво што ћемо учинити биће да укинемо санкције Русији. Будућа власт Црне Горе ће градити најбоље односе с Русијом - нагласио је Мандић.

Он је савез НАТО-а и Црне Горе, која је прошлог децембра добила званичан позив да се прикључи Алијанси, назвао "злочиначким".

- Политика актуелне владе Црне Горе јесте да нас избаце из цивилизацијског круга који је заједнички с Русијом и да нас премјесте у друге кругове, у војне интересе неких страних сила које су нам потпуно туђе - рекао је црногорски политичар.

Према његовим ријечима, грађани земље не теже Сјеверноатлантској алијанси и не желе да кваре односе с Москвом.

Мандић је увјерен да "када би сутра био објављен референдум о увођењу санкција Русији, двије трећине учесника референдума би било против такве одлуке".

Прикључивање Црне Горе антируским санкцијама наноси озбиљну штету односима с Русијом практично у свим сферама, рекао је Наришкин.

На састанку с делегацијом црногорског демократског блока, Наришкин је изјавио да су руско-црногорски односи у овом тренутку веома сложени, али да се то није догодило на иницијативу Русије.

- Дубоко смо разочарани тиме што се Црна Гора прикључила такозваним антируским санкцијама - нагласио је Наришкин.