latinica  ћирилица
01/02/2016 |  21:11 ⇒ 21:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Женева: Званично почели преговори о Сирији

Специјални изасланик УН Стафан де Мистура означио је вечерас званичан почетак разговора о окончању грађанског рата у Сирији.
Преговори о Сирији - Фото: АП
Преговори о СиријиФото: АП

- Званично почињемо преговоре у Женеви - рекао је он новинарима након што је одржао први формалан састанак и са главном опозиционом групом (ХНЦ) која је након оклијевања ипак одлучила да учествује у разговорима.

Де Мистура је најавио да ће се сутра састати и са делегацијом сиријске владе те да ће сутра послије подне позвати ХНЦ да размотре актуелна питања.

Он је рекао да очекује да разговори буду "компликовани и тешки", али да сиријски народ заслужује да "види нешто конкретно, а не дуге, болне преговоре", преноси АФП.

- Први непосредан циљ је да обезбиједимо да се разговори наставе и да су сви за столоми - рекао је Де Мистура и додао да се нада да ће преговори "постићи нешто" до 11. фебруара.

Он је рекао да разумије забринутост опозиције за хуманитарну ситуацију и да би, ако би влада пустила жене и дјецу затворенике, то био "сигнал да се нешто дешава".

Портпарол ХНЦ Салем ал-Меслет је након састанка са изаслаником УН рекао да ће се опозиција прикључити политичком процесу ради окончања грађанског рата.

Он је навео да је добио "позитивне поруке" од Де Мистуре.

Опозициона делегација је инсистирала да неће формално учествовати у преговорима све док њихови хуманитарни захтјеви не буду испуњени.

Меслет је рекао да ХНЦ чека да види резултат разговора Де Мистуре и владине делегације сутра.