latinica  ћирилица
01/02/2016 |  21:53 ⇒ 02/02/2016 | 09:22 | Аутор: РТРС

Аспект: О Закону о Уставном Суду БиХ (ВИДЕО)

На данашњој сједници Уставноправне комисије, на којој је разматран Приједлог закона о Уставном суду БиХ, није било покушаја да се аргументовано одбије тај закон, што показује да се нико у Федерацији није озбиљно бавио овим питањем, оцјенили су вечерашњи гости ,,Аспект''-а, Жељко Мирјанић и Момчило Новаковић.
О Закону о Уставном Суду БиХ - Фото: РТРС
О Закону о Уставном Суду БиХФото: РТРС

На сам помен да ће закон ићи у процедуру, бошњачке странке су, кажу, одмах изашле са ставом да га неће подржати.

Мирјанић, је поновио- Одлука Уставног суда БиХ је правно недосљедна, јер је неуставном проглашена одредба закона које нема. 

- Тако да смо се нашли у ситуацији да је тај закон глатко одбијен, са три гласа ЗА нас из Републике Српске, и са четири гласа против из бошњачких странака плус Комшић. Док је из ХДЗ-а био уздржан. Врло је интересантно да се уставно-правна комисија данас није понашала као комисија, већ као политичари, рекао је  Момчило Новаковић, посланик у Представичком дому ПС БиХ (НДП).

- Потпуно је јасно да је то политички став, потпуно се слажем с тим ставом, да је овде право занемарено, маргинализовано и да је ово политичко питање, и сва ова прича о Уставном суду ће се вјероватно све више развијати као политичко питање. Излаз из те ситуације ће вјероватно бити кроз политику, нагласио је Жељко Мирјанић, Правни факултет Бањалука.

Емисију "Аспект" можете погледат и ОВДЈЕ.