latinica  ћирилица
02/02/2016 |  09:24 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Радончићу нарушена права

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија сматра да су лидеру Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудину Радончићу, који се налази у једномјесечном притвору због сумње да је ометао рад правосуђа, нарушена права загарантована Уставом БиХ.
Милан Тегелтија, предсједник ВСТС - Фото: РТРС
Милан Тегелтија, предсједник ВСТСФото: РТРС

Тегелтија објашњава да су, тиме што је прије рочишта у медијима објављен транскрипт дијела наводно прислушкиваних разговора, нарушена права Радончића загарантована Уставом и да би због тога требало хитно спровести истрагу, јер је ријеч о кривичном дјелу.

- Не знам да ли је покренута истрага, али мислим да би требало да је покрену сви који су надлежни за спровођење истрага о кривичним дјелима, јер уколико нешто из сфере приватности изађе у јавност прије него што буде верификовано на суду, значи да су нечија права нарушена - рекао је Тегелтија за федералну штампу.

Он додаје да постоје разни описи за кривично дјело које подразумијева објављивање доказног материјала у једном поступку.

- То може бити злоупотреба службених овлаштења, ометање истраге - навео је предсједник ВСТС.

Тегелтија каже да су сада на потезу Тужилаштво БиХ и полицијске агенције које су надлежне да утврде чињенице у оваквим случајевима, како би прекршиоци били адекватно санкционисани.