latinica  ћирилица
02/02/2016 |  09:56 | Аутор: СРНА

Породица тражи посмртне остатке Милана Недића

Породица Милана Недића упутила је захтјев Министарству правде Србије, Министарству унутрашњих послова и Безбједносно-информативној агенцији /БИА/ да им предају посмртне остатке овог српског генерала.
Милан Недић - Фото: Novosti.rs
Милан НедићФото: Novosti.rs

"Прије 70 година, 6. фебруара 1946. године, лист `Политика` објавио је саопштење Министарства унутрашњих послова ФНРЈ у којем је наведено да је мој деда, армијски ђенерал Милан Недић, скочио са трећег спрата зграде ОЗН-е у Улици књегиње Љубице 21. у Београду и убио се", наводи у саопштењу за медије Недићев унук Александар Недић.

Милану Недићу, подсјећа његов унук, никада није суђено, никада му није дата прилика да образложи своје поступке и одбрани се од тешких оптужби.

"У Београду гроб на Кошутњаку имају њемачки војници који су страдали у току борби за Београд 1915. године, а армијски ђенерал Милан Недић, без обзира што се за Србију борио у четири рата и овјенчао славом и ратним одликовањима, нема свој гроб", истиче Александар Недић.

Породица Недић моли надлежне институције да уложе потребан напор да се захтјев породице уважи, те истичу да одговори попут оних "да у евиденцији нема података" одишу духом прошлих, тоталитарних времена.

У Вишем суду у Београду 7. децембра прошле године почео је поступак по захтјеву за рехабилитацију Милана Недића, предсједника Владе Србије за вријеме окупације током Другог свјетског рата.