latinica  ћирилица
02/02/2016 |  10:08 | Аутор: СРНА

Више активних предузетника

На подручју Бањалуке на крају прошле године било је 4.069 активних самосталних предузетника, што је за 218 више него 2014. године, подаци су Одјељења за привреду бањалучке градске управе.
Привреда (Илустрација: РТРС) -
Привреда (Илустрација: РТРС)

Прошле године затворено је 618 радњи, а 2014. године одјављена су 1.242 самостална предузетника.

У бањалучкој градској управи Срни је речено да је прошле године највише одобрења за регистрацију издато за угоститељске дјелатности.

На подручју града Бањалука прошле године било је 836 пријављених самосталних предузетника, а 2014. године 829.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић рекао је Срни да економска и социјална клима нису повољне за рад привредних субјеката, али да је пословна клима у Бањалуци пуно боља него у околним општинама.

"Ових дана у припреми је и састанак Савјета за привреду на нивоу града, на којем ће бити ријечи о томе шта се може промијенити, а што је у надлежности града, да би се побољшали услови пословања", навео је Марјановић.

Истичући да градска управа не може много тога да уради када је ријеч о побољшању пословне климе, Марјановић је истакао да се много више очекује од Владе Српске.

"Наш захтјев је и да самосталне предузетнике контролише инспекција на нивоу општине, а не да будемо и у надлежности републичке инспекције, која би требало да се бави већим предузећима", наводи Марјановић.

Када је ријеч о трговачким радњама, Марјановић наводи да је смањен број затворених радњи у прошлој години, те да вјерује да је то због тога што је смањен утицај великих тржних центара који праве нелојалну конкуренцију малим радњама.

"Радње које ту конкуренцију нису могле да издрже су затворене, те су остале јаче радње којима се грађани углавном враћају због понуде воћа и поврћа, која је у њима квалитетнија", рекао је Марјановић.