latinica  ћирилица
02/02/2016 |  10:28 ⇒ 10:38 | Аутор: Б92

Јутарњи лист: Николић не иде у Загреб због Степинца

Хрватски државни врх одлучио је да одложи посјету предсједника Србије Томислава Николића Загребу због његовог захтјева папи Фрањи да одложи канонизацију Степинца, пише Јутарњи лист.
Китаровић Николићу пружила руку,а он њој три пољупца (Screenshot/видео ТАНЈУГ) -
Китаровић Николићу пружила руку,а он њој три пољупца (Screenshot/видео ТАНЈУГ)

Главни разлог одлагања је недавни Николићев захтјев папи Фрањи да заустави процес канонизације Алојзија Степинца којег у Србији сматрају суодговорним за злочине над Србима у квислиншкој НДХ, потврдили су дипломатски извори с којима је Јутарњи разговарао ових дана.

Николић се прошле јесени у Ватикану састао са папом Фрањом и послије мјесец дана рекао да је једна од главних тема разговора био поступак канонизације Степинца након што је већ "извршена његова беатификација и с тим у вези притисак Римокатоличке цркве у Хрватској да се тај поступак оконча што прије".

- Изложио сам своје виђење улоге кардинала Степинца и католичког свештенства у НДХ и на терет ставио, ако не изричито учествовање у злочинима, онда макар ћутање пред оним што се догађало", рекао је Николић.

Осим тога, навео је и да је папи "набројао и католичке свештенике који су убијали Србе, Јевреје и Роме, а НДХ означавали као државу двије вере - римокатоличке и исламске“.

У државном хрватском врху закључено је да је Николић ушао у осјетљиво подручје вјерске политике, што није требало да учини, наводи Јутарњи. Како наводе, Степинчева беатификација није тема за Србију, већ питање за Римокатоличку цркву, а уз то он има велико емоционално значење за већину вјерника у Хрватској.

Загребачки лист такође пише да је очигледно процијењено да састанак сада не би имао смисла, премда треба нормализовати односе између Хрватске и Србије који су се дефинитивно погоршали након почетка избјегличке кризе када је Зоран Милановић оптужио српску владу да избјеглице циљано шаље у Хрватску.

- То значи да још неко вријеме неће доћи до хрватско-српског састанка на врху, иако је јуче у Београду објављено да ће се то догодити прилично брзо, али с Пантовчака смо добили одговор како не постоји никакав договор о билатералном сусрету који се најављује већ 12 мјесеци - наводи портал Јутарњег.

Међутим, они наводе да су из својих дипломатских извора сазнали да у Загреб "ових дана" стиже Иван Мркић, бивши шеф српске дипломатије и Николићев савјетник: "Ријеч је о редовној посјети, а не о некаквом посебном договору о Николићевој посјети", тврди њихов извор.

У тексту се још истиче да осим бројних неријешених проблема између двије државе, сугерише се да би Николић "желио да отвори питање положаја српске мањине у Хрватској и растуће напетости".

Нико од сарадника хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић није желио да говори о разлозима одлагања.

Подсјећамо, Николић и Китаровићева сусрели су се на састанку Брдо-Бриони у Загребу, а прије тога су кратко разговарали и у Њујорку.