latinica  ћирилица
02/02/2016 |  11:03 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Заједничка комисија НСРС и Вијећа народа постигла сагласност о Закону о полицији Српске (ВИДЕО)

Заједничка комисија Вијећа народа и Народне скупштине РС постигла је сагласност о Закону о полицији и унутрашњим пословима Српске.
Заједничка комисија НСРС и Вијећа народа (архив) - Фото: РТРС
Заједничка комисија НСРС и Вијећа народа (архив)Фото: РТРС

Чланови комисије прихватили су амандмане Клуба Бошњака у Вијећу народа РС о националној заступљености запослених у МУП-у РС који мора, како је договорено, одговарати попису из 1991. године.

Клуб Бошпњака најавио је да ће, ипак, и поред прихваћених и усаглашених амандмана, а након ступања Закона на снагу, затражити оцјену уставности у дијелу који се тиче овлашћења предсједника Републике Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је Заједничка комисија прихватила пет амандмана Клуба Бошњака који се односе на националну заступљеност у Министарству унутрашњих послова Српске по попису из 1991. године.

"Законом о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске није дато веће овлаштење предсједнику Републике Српске Милораду Додику, како тврди Клуб Бошњака у Вијећу народа Српске", рекао је Лукач новинарима након сједнице Заједничке комисије.

Он је навео да на сједници није прихваћен амандман Клуба Бошњака у којем се наводи да директор и замјеник директора Полиције Српске не могу бити из истог конститутивног народа.

Предсједавајући Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске Мујо Хаџиомеровић рекао је да ће тражити оцјену уставности наведеног закона пред Уставним судом БиХ, јер су, како тврди, њиме дата већа овлаштења предсједнику Српске.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске раније је донио одлуку о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса на Закон о полицији и унутрашњим пословима Српске.

Вијеће народа Српске на сједници 26. јануара није постигло сагласност у вези са одлуком Клуба бошњачког народа о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса о Закону о полицији и унутрашњим пословима Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је наведени закон у децембру прошле године.