latinica  ћирилица
02/02/2016 |  11:11 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Дубички "Дубикотон" угасио један погон, 124 радника остало без посла (ВИДЕО)

Радници једног погона предузећа за прераду памучних и вискозних влакана "Дубикотон" из Козарске Дубице, њих 124, добило је отказ због неконкурентности фирме на тржишту које су преплавили јефтини кинески производи.
"Дубикотон", Козарска Дубица - Фото: РТРС
"Дубикотон", Козарска ДубицаФото: РТРС

На драстичан рез трошкова руководство овог извозно орјентисаног италијанског предузећа било је принуђено због тешке тржишне борбе са кинеским производима. Иако је крајем 2014. године у "Дубикотону" отворена нова производна хала, вриједна око 13 милиона марака, реорганизација посла била је неопходна. Дошло је и до гашења одређених дијелова погона.

"Морали смо реорганизовати производњу, преорјентисати се на артикле и ићи на артикле које је могуће тренутно пласирати, артикле који носе мању маржу. А то условљава смањење броја радника и гашење одређених дијелова погона. Надамо се да су ове одлуке привременог карактера, јер власници су задњих шест година уложили много", истиче Дражен Видовић, директор предузећа "Дубикотон".

Дубички "Дубикотон" отворен је 2007. године капиталом италијанске компаније "Франзони Филати СПА", а до сада је у ово предузеће уложено 46 милиона КМ.

 У општини кажу, ово је лоша вијест, јер је ријеч о једном од највећих страних улагача, које је имало подршку и Владе Српске и локалне заједнице.

Начелник Општине Козарска Дубица Миле Злојутро каже да ће инсистирати на заштити права отпуштених радника.

У "Дубикотону" тврде да ће сва радничка права бити у потпуности испоштована, а отпремнине исплаћене у складу са законом. На послу остаје 250 радника, а радници који су остали без посла биће приоритет, уколико буде покретња производње. 

У предузећу је запослено 360 радника. РТРС-у је потврђено да је од 124 отпушених радника, 100 их је отказ добило данас, док ће за 24 радника радни однос престати током фебруара.