latinica  ћирилица
02/02/2016 |  12:17 | Аутор: СРНА

Дрецун: Инцидент код Високих Дечана потврђује постојање мреже тероризма

Инцидент код манастира Високи Дечани потврђује да на Косову и Метохији постоји снажна, добро организована регионална мрежа радикалног ислама, екстремизма и тероризма, изјавио је предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

"Та мрежа функционише већ дуго. Нажалост, од међународног фактора је у почетку веома прикривана", рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Он је навео да је скупштински Одбор за Косово и Метохију у више наврата од надлежних служби добијао информацију о опасности коју та мрежа представља по српски народ.

"Овај инцидент показује да, можда, долази време када ће радикални исламисти фокусирати пажњу управо према хришћанском православном становништву, односно према српском народу и зато је неопходно да се у наредном периоду појача будност и међународног присуства на Косову и Метохији и Косовске полицијске службе", нагласио је Дрецун.

Он је поручио да ће Србија учинити све да српски народ на Косову и Метохији не буде мета радикалних исламиста.

Четворица наоружаних исламиста ухапшена су код манастира Високи Дечани у заједничкој акцији косовске полиције и Кфора у суботу око 21.00 час, а јавност је о томе преко друштвених мрежа први обавијестио отац Сава Јањић.

Он је прецизирао да је ријеч о четворици косовских Албанаца из Гњилана, Урошевца, Призрена и Ђаковице, од којих су двојица имала браду, обријану косу и панталоне са кратким ногавицама, што је карактеристично за вахабије.

Игуман Сава каже да је у аутомобилу ухапшених пронађена и литература исламистичке садржине.

Косовска полиција тврди да лица ухапшена испред манастира Високи Дечани немају везе са тероризмом, а отац Сава каже да се стиче утисак да се овај случај покушава заташкати из непознатих разлога, што није на корист грађанима, јер је тероризам опасност за све.

Манастир Високи Дечани је четири пута нападан оружјем након завршетка НАТО бобмардовања СР Југославије 1999. године, а на њему су 2014. године исписани и графити "Исламске државе".