latinica  ћирилица
02/02/2016 |  12:18 ⇒ 03/02/2016 | 08:18 | Аутор: РТРС

Нови закон у БиХ, нови удар на имовину Српске (ВИДЕО)

Из Сарајева стиже нови покушај да се сва непокретна и покретна имовина у Републици Српској укњижи као државна имовина БиХ.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Гласовима бошњачких чланова Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подржала је приједлог Закона о коришћењу и управљању државном имовином БиХ који би се требало наћи на наредној сједници Дома.

Иако прегласани српски чланови Комисије поручују да овакав закон никада неће добити подршку посланика из Републике Српске.

Предлагачи закона, Шемсудин Мехмедовић из СДА и Заим Бацковић и БПС-а, између осталог, траже и формирање потпуно нове Агенције за имовину у државној својини БиХ. Из Владе Српске одговарају да удружени покушај бошњачких политичара да Републици Српској одузму територију, неће проћи. Тврде да предложени закон нема основ у Уставу БиХ и позивају српске посланике у ПС БиХ да га одбију.

На захтјев српских посланика да се стране судије у Уставном суду БиХ замјене домаћим, бошњачки посланици одговорили су до сада највећим ударом на Републику Српску. Прегласавањем српских чланова Уставноправне комисије усвојили су закон којим се од Српске отимају шуме, воде, руде и друга природна богаства, јавни путеви, жељезнице, културно-историјска добра.

Никола Ковачевић, савјетник министра правде Републике Српске сматра да овај закон неће добити подршку у даљој процедури, али у случају када би се усвојио предложени текст Српска би практично остала без своје територије, што је заправо правно немогуће.

Српски посланици немају дилему да је циљ предложеног закона да Републику Српску претвори у празну љуштуру. Иронично питају предлагаче зашто и народ нису укњижили као државну имовину када су већ сву непокретну и покретну имовину у Српској пописали као власништво БиХ.

- За нас је неприхватљив овај закон. Зашто би БиХ била власник свега што постоји, од најмањег објекта у мјесној заједници, општини? То је само настојање да имовина буде ничија - сматра Лазар Продановић, члан Уставноправне комисије Представничког дома ПС БиХ (СНСД).

- То би значило као када би Република Српска донијела Закон о шумама и рекла све шуме у Федерацији припадају Српској - истиче Александра Пандуревић, предсједавајући Уставноправне комисије Представничког дома ПС БиХ (СДА).

Сумњива ратна прошлост предлагача закона, демаскира њихове праве намјере. Док су у рату кидисали на животе и имовину Срба у Тешњу и Сарајеву, Шемсудин Мехмедовић и Заим Бацковић у миру као посланици желе да развласте Републику Српску формирањем нових институција на нивоу БиХ.

- Коначно треба нека инстуитуција, неко тијело да се формира на нивоу БиХ које ће водити евиденцију, управљати и давати на кориштење свим осталим институцијама државну имовину - каже Мехмедовић.

Из Владе Републике Српске поручују да имовински односи не спадају у надлежност ПС БиХ и посебно упозоравају на замку која се крије у члану 10. предложеног закона. Објашњавају да у БиХ постоје четири одвојена правна система и да се законима БиХ не могу стављати ван снаге закони Ентитета , што је предвидио предлагача спорног закона.