latinica  ћирилица
02/02/2016 |  12:25 | Аутор: СРНА

Усаглашен текст закона о азилу

Заједничка комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ за усаглашавање текста Закона о азилу данас је једногласно усвојила текст овог закона који је усвојен у Дому народа, одбацивши амандмане усвојене у Представничком дому.

Чланови Комисије већином гласова одбацили су три амандмана посланика СББ-а у Представничком дому Дамира Арнаута који су усвојени у том дому и представљали су предмет усаглашавања текста закона.

Према ријечима члана Комисије из Дома народа Драгутина Родића, Арнаутови амандмани воде у додатне компликације.

"Сматрам да треба да усвојимо варијанту усвојену у Дому народа", рекао је Арнаут.

Посланик НДП-а у Представничком дому Момчило Новаковић подсјетио је на став Савјета министара да је изузетно важно да Закон о азилу што прије буде усвојен.

"Ријеч је о технички непримјењивим амандманима. Могуће је да су они добри, али поставља се питање сврхе ако су непримјењиви", каже Новаковић, са којим се сагласио и посланик ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Нико Ловриновић.

Арнаутовим амандманима предвиђа се пружање информација тражиоцима азила о доступним облицима заштите на језику који разумију, те експлицитно дефинишу разлози прогона.

О усаглашеном тексту Закона о азилу изјасниће се оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Законом о азилу дефинише се рјешавање питања миграционих токова уз уважавање међународних стандарда.

Чланови овог закона садрже рјешења у области азила и прописују услове и поступак за одобравање избјегличког и статуса супсидијарне, те привремене заштите, као и права и обавезе тражилаца азила.

У Комисији за усаглашавање текста Закона о азилу била су заступљена по три представника Представничког и Дома народа.