latinica  ћирилица
02/02/2016 |  12:42 ⇒ 12:48 | Аутор: РТС

Тужилаштво: Ухапшени код Високих Дечана био у Сирији

Основно тужилаштво у Пећи сумња да се један од четворице ухапшених у суботу код манастира Високи Дечани борио у Сирији, док је други ухапшени покушао да отпутује на Блиски исток али је спријечен и враћен на Косово, преносе приштински медији.

Исти извор је пренио да су се четворица ухапшених јуче појавили пред Основним судом у Пећи, али је процес против њих прекинут због завршетка радног времена суда.

Додаје се да тужилаштво у Пећи још није прибавило доказе да су осумњичени жељели да изврше терористички напад, већ се за сада терете за посједовање оружја без дозволе.

Износећи одбрану осумњичени су признали да су посједовали оружје, али су казали да су кренули да кампују у планинама Дечана.

Приликом хапшења у близини манастира Високи Дечани осумњичени, за које се у медијима наводи да су припадници вехабијског покрета, имали су у аутомобилу калашњиков са 20 метака и један пиштољ, наводи се у одлуци о спровођењу истраге.

Тужилац Ваљбона Диша-Хађосај је пред судом изјавила да су испуњени сви услови да се њима одреди притвор и оцјенила да осумњичени могу бити одговорни и за оружани напад на кућу једног Србина у селу Берково, у општини Клина на дан када су ухапшени.

Четворица ухапшених испред манастира Високи Дечани били су "наоружани исламисти, највероватније чланови добро организоване групе", рекао је замјеник косовског премијера Бранимир Стојановић, пише Коха диторе.

Стојановић је у сапоштењу позвао безбједносне институције, укључујући Кфор, да повећају безбједносне мјере у близини српских православних објеката.

С друге стране, портпарол косовске владе Арбан Абраси истакао је да то није званичан став косовске владе, преноси Коха диторе.