latinica  ћирилица
02/02/2016 |  12:43 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

За три ухапшена лица због злочина у Дретељу предложен притвор

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање мјера притвора за три лица које су ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ због ратног злочина на подручју Чапљине 1992. године, а за два приједлог за одређивање мјере забране.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Приједлог за одређивање мјере притвора у трајању од мјесец дана упућен је за Мирослава Христића, Ивана Медића и Миљенка Ноголицу, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Мјера притвора предложена је због опасности од бјекства, опасности да би осумњичени боравком на слободи могли ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче.

За Јадранка Мартиновића и Тончу Рајића упућен је приједлог за одређивање мјере забране.

Тужилаштво је предложило мјере забране напуштања боравишта уз привремено одузимање путних исправа, забрану издавања нових путних исправа и забрану коришћења личне карте за прелазак границе, забрану састајања са одређеним лицима.

Припадници Сипе ухапсили су јуче пет лица због ратног злочина над цивилима у логору Дретељ на подручју Чапљине 1992. године.

Тројица ухапшених осумњичена су и за силовање Српкиња, а хапшење је извршено на подручју Љубушког, Широког Бријега, Чапљине и Мостара.

Под истрагом су због сумње да су у својству припадника Хрватског вијећа одбране и Хрватских одбрамбених снага мучили и премлаћивали затворенике, те пљачкали њихову имовину.