latinica  ћирилица
02/02/2016 |  12:52 | Аутор: СРНА

Дачић: Србија неће бити сабирни центар за мигранте

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић упозорио је данас у Софији да актуелни свјетски талас миграција потенцијално преко Балкана и Медитерана може у правцу ЕУ да покрене и неколико милиона миграната, те поручио да Србија не може дозволити да се претвори у својеврсни сабирни центар за мигранте.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је у обраћању на неформалном састанку министара спољних послова Процеса сарадње у Југоисточној Европи /СЕЕЦП/ оцијенио да се већина учесница Процеса данас суочава са највећом мигрантском кризом од завршетка Другог свјетског рата.

"Србија је међу земљама које су тога можда и највише свесне јер је, као транзитна земља, у самом средишту такозване западнобалканске руте", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, иако већина миграната који на територију Србије улазе из Бугарске и Грчке преко Македоније исказује намјеру да затражи азил, јасно је да је Србија само једна од земаља на њиховом путу ка западној Европи.

Дачић је рекао да Србија, као земља која се налази у средини западнобалканске руте, осјећа посљедице одлука свих земаља које се налазе и на доњем и на горњем току руте и, у односу на земље чланице ЕУ, не трпи ништа мањи притисак, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Он је навео да је само током 2015. године на територију Србије ушло више од 600.000 људи, међу којима је највећи број држављана Сирије и Авганистана, а да је у јануару ове године у Србију већ ушло скоро 60.000 миграната.

Дачић каже да је Србија, у оквиру механизама комуникације који су уведени након самита ЕУ о западнобалканској рути, посебно указивала на потребу раног обавјештавања свих инволвираних земаља /Аустрија, Њемачка/ како би све земље на рути биле унапријед информисане о промјени режима на границама и о свакој новој мјери која се спроводи у земљама крајње дестинације.

"Након одлуке земаља на горњем току западнобалканске руте, које су престале да на своју територију примају економске мигранте, а потом и на одлуку Аустрије да преко своје територије дозволи пролаз само мигрантима који искажу намеру да затраже азил у Немачкој и Аустрији, Србија је почела да поступа на истоветан начин, јер не можемо дозволити да се сав терет пребаци на нас", рекао је Дачић.

Он је оцијенио да се Србија показала као кредибилан партнер ЕУ, посебно имајући у виду да је показала спремност да преузме дио одговорности и прихвати привремени смјештај једног броја миграната, иако није држава чланица ЕУ.

"Међутим, ако би дошло до ланчане реакције драстичног смањења пропусне моћи или затварања граница /Немачка, Аустрија, па даље редом&хеллип;/, то би за Србију и цијели регион била посебно опасна ситуација", рекао је Дачић.

Он је објаснио да би се тиме зауставио проток миграната и узроковало њихово масовније и дуже задржавање на територији Србије, што би за Београд представљало изузетно оптерећење.

"Без обзира на све разумевање и емпатију које имамо према мигрантима, не можемо дозволити да се Србија претвори у својеврсни сабирни центар за мигранте", рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија није ни у могућности да прими назад мигранте који су транзитирали преко њене територије, а нису добили азил у ЕУ, јер за то нема ни капацитета, ни средстава, нити је прва земља уласка.