latinica  ћирилица
02/02/2016 |  13:12 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Комић: У средње школе увести иноваторство и предузетништво

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић изјавио је данас да би у средње школе сигурно, а можда и у основне, требало увести иноваторство и предузетништво у оквиру постојећих предмета или чак као посебне предмете.
Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић и градоначелник Приједора Марко Павић - Фото: СРНА
Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић и градоначелник Приједора Марко ПавићФото: СРНА

 "Нама је важно да се у средње школе уведе у још већој мјери иноваторство и предузетништво или чак да буду издвојене цјелине", рекао је Комић на презентацији Електротехничке школе Приједор.Он је навео да ово министарство организује читав низ манифестација на којима су ученици и професори приједорске Електротехничке школе незаобилазни учесници који освајају бројне награде на разним такмичењима.

"Знање је наш стратешки ресурс. Идеје, нажалост, није увијек могуће реализовати, јер наша средства нису пререспектабилна, нити имамо довољно велику апсорпциону моћ привреде, али снажан иновативни потенцијал треба његовати и подстицати", навео је Комић.

Он је оцијенио да приједорска Електротехничка школа јесте примјер како се иновативност не смије жртвовати ни за шта, али да је потребно да се нађе системско рјешење како би и сви остали радили на такав начин, а не да све зависи од појединца.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Радмила Коцић Ћућић рекла је да је велико задовољство бити у школи која је искористила законску могућност измјене наставног плана и програма до 30 одсто, истичући да је много више школа које то нису учиниле.

"Огромна предност града Приједора је што има Агенцију за економски развој `ПРЕДА-ПД`, захваљујући којој су бројне донације дошле у овдашње школе. Друге локалне заједнице у Републици Српској, нажалост, немају такву предност", навела је Коцић Ћућић.

Она је истакла да је Приједор једна од четири локалне заједнице у Републици Српској које су увеле звање техничар мехатронике у средњошколски систем.

"Када се заврши први циклус тог новог, четворогодишњег звања, онда идемо у анализу и, евентуално, измјене наставног плана и програма за то звање, а све у сарадњи са привредом и у складу са потребама привреде", додала је Коцић Ћућић.

Директор Електротехничке школе Приједор Драгоја Мијић рекао је да за занимање техничара мехатронике влада велико интересовање, али да је потребно повећати број часова практичне наставе и вјежби, те да практична настава мора добити савремена техничка рјешења и модерне технологије.

Члан стручног актива електро групе предмета Горан Кнежевић рекао је да су радници само иницирали промјену наставног плана и програма, да је за свако занимање формирана радна група и да је од овог полугодишта на снази измијењени наставни план и програм, а да ће до краја школске године бити предложене сличне измјене и за сва четири разреда.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду града Приједора Зинајда Хошић рекла је да се квалитет практичне наставе мора подизати на виши ниво јер је проблем привреде што додатно мора улагати у дообуку свршених средњошколаца.

"Стога нас радује сваки успјех наших средњих школа јер ће се касније позитивно рефлектовти н нашу привреду", додала је Хошић.

Агенција "ПРЕДА-ПД" дуги низ година проводи пројекте предузетништва у средњим школама у Приједору, а одскора и у основним, док је посредством више различитих пројеката и донатора опремила кабинете за практичну наставу у више средњих школа у Приједору.