latinica  ћирилица
02/02/2016 |  13:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Други дан разговора о миру у Сирији

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура започео је разговоре са представницима сиријске власти са циљем напретка у мировним преговорима.

Састанак је услиједио након најаве Мистуре да су индиректни преговори завађених страна отпочели, преноси АФП.

Главна опозициона групација Виши преговарачки комитет (ХНЦ) састаће се данас послије подне са Мистуром и наставља да врши притисак да се оствари хитан напредак како би се обезбиједила хуманитарна помоћа за градове под окупацијом.

Такође ова групација жели обуставу бомбардовања цивила од стране руских снага и пуштање на слободу затвореника у сагласности са резолуцијом УН од децембра.

Као знак добре воље сиријска влада је јуче прихватила у начелу да одобри помоћ за три града под опсадом у Сирији, укључујући Мадају, преносе УН.

Члан преговарачке делегације сиријске опозиције Мохамед Алуш, који представља Исламску војску, изразио је песимизам у вези успјеха мировних преговора у Женеви.

“Ништа није промијењено на терену и све док то не буде случај нисмо оптимисти“, поручио је он, преноси Ројтерс.

Према његовим ријечима, не постоје добре намјере режима у циљу постизања договора.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је на конференцији за штампу у Абу Дабију казао да је договорено да двије опозиционе сиријске исламистичке организације Ахрар ал-Шам и Џаиш ал-Ислам учествују у преговорима.

Лавров је рекао да то не значи да имају легитимитет и да нису терористичке, рекао је он.