latinica  ћирилица
02/02/2016 |  13:25 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

У акцији "Стоп преварама, до пензије поштено" уштеђено 24 милиона КМ

У акцији "Стоп преварама, до пензије поштено", Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске је у посљедње четири године остварио уштеду од 24 милиона КМ, саопштено је из Фонда.
Фонд ПИО РС-Филијала Бијељина - Фото: РТРС
Фонд ПИО РС-Филијала БијељинаФото: РТРС

Како се наводи, Фонд је у овој акцији, која траје од 2012. године, досљедном примјеном законских прописа и контролних процедура и правовременом обуставом исплате пензија за, у том моменту нелегалне кориснике права, до краја 2015. године обуставио исплату 115.420 пензија.

У овом периоду у исплату је враћено 22.015 пензија или тек свака пета обустављена пензија.

Протекла година била је рекордна са 45.749 појединачних обустава пензија, што је за 56,85 одсто више него у 2014. години. Од тога је након доставе законом прописане документације у исплату поново укључено 9.860 пензионера.

Из Фонда наводе да су разлози за обуставе углавном неблаговремена достава потврда о животу, школске потврде за кориснике права на породичну пензију, али и због утврђивања нових чињеница откривених свакодневном контролом, те на основу пријава савјесних грађана.

"Овакви резултати у борби против нелегалног кориштења права на исплату пензија остварени су захваљујући одлучности Фонда и предузетим мјерама како би се стало украј нелегалним корисницима, те потписаним споразумима о електронској размјени података са пензијским фондовима држава у окружењу", истичу у Фонду ПИО.

Како се наводи, поступајући на овај начин Фонд спречава сваки покушај остваривања права на нелегалан начин, а истовремено утиче на смањење могућности за настанак преплате пензије чији поврат вођењем парница у регресним поступцима најчешће траје дужи временски период, са неизвјесношћу враћања цјелокупно преплаћених средстава.